Witam.
Ciagle slychac ze ZS nie jest shard dla newbie.
Ze tu sie nikt nie nauczy grac w UO, ze to zaawansowanu shard itp.
Nie dziwi tez chyba irytacja GM na irc i wszedzie indziej, jak sie im zadaje 'newbie' pytania: kiedy dostanme konto, czy dostane odmowe, bla bla bla, ... , dlaczego zginalem, ... .
I czasami IMO przesadzone reakcje GM wynikajace pewnie z szarganych nerfuww.
Z drugiej strony to ja mysle ze czym wiecej graczy to lepiej, wiecej mozliwosci, lepsza ekenomia itd.
Mysle ze ludki nawet tu moga sie nauczyc UO, nauczyc rpg-owac, jak dobry przyklad zobacza itd. Jestem nawet o tym gleboko przekonany.
Kazdy kiedys zaczynal, kazdy uczy sie caly czas.
Wiec mam propozycje. Zeby odciazyc jakos GM od odpowiadania na wciaz te same pytania.
Nerwy GM-muff odpoczna, mniej newbie dostanie bana na ircu i w grze, atmosfera bedzie zdrowsza.
Wiec moze specjalny kanal na ircu, taki #zs-newbie, albo #zs-hotline.
Niech zawsze siedzi tam paru graczy ktorzy wiedza co i jak i niech odpowiadaja na never-ending questions. Niech GM na ten kanal nie wchodza zeby sie nie stresowac
.
Podobnie chodzi o pomoc w grze.
Wczoraj w UO spotkalem kogos kto sie mnie spytal jak wziac 'mniej drzewa' a nie wszystko z plecaka. Domyslam sie ze jakby takie pytanie na ircu zadal i wykazal sie choc odrobina uperdliosci to ban murowany na irc, kupa nerfow i krzyku. A wystarczylo mu powiedziec w grze i juz. Problem rozwiazany.
Podobnie wiele zachowan w grze. Wiele mozna doradzic, odpowiedziec na pytania, pouczyc.
Mniej nerfuff bedzie, wiecej graczy bedzie itd.
Wiec moze gracze wezma na siebie ten obowiazek pomagania poczatkujacym w grze.
Jakos tzra by bylo to zorganizowac. Jakies dyzury moze ?
A moze jakies inne pomysly ?? Zeby bylo nas wiecej i GM byli psyhicznie zdrowsi i atmosfera lepsza .
pozdrawiam wszystkich