i na takich głupotach bazują sprzedawcy firewalli i wszystkich mulących "system security"
http://www.microsoft.com/poland/securit ... aster.mspx ROK 2003
osobiście używam 3 komputerów z avast/avg i windowsowym firewallem od 2 lat nie uzywam firewalli innych niż windowsowy a pół roku temu zrezygnowałem z kasperskiego i noda 32.
darmo, szybko bez problemów. mam dyski 500 i 750 na których mam pliki nawet sprzed 10 lat nigdy nie straciłem danych i nigdy nie miałem wirusa.
pomijam że blaster INSTALOWAŁ SIE WYŁACZNIE OSOBOM Z WYŁACZONYM WINDOWSOWYM FIREWALLEM !! własnie sciągał się przez brak kontroli przychodzącej a nie wychodzacej
"4 czynności zalecane dla użytkowników indywidualnych
Użytkownicy systemów Microsoft ® Windows NT® 4.0, Windows® 2000, Windows XP i Windows Server™ 2003 powinni wykonać po kolei poniższe czynności w celu zabezpieczenia komputera oraz usunięcia ewentualnej infekcji.
1. Uaktywnienie zapory internetowej
Przed wykonaniem innych czynności należy bezwzględnie uaktywnić zaporę internetową, aby zapewnić ochronę komputera przed zainfekowaniem. Jeśli komputer został już zainfekowany, uaktywnienie zapory pozwoli ograniczyć skutki działania robaka.
Najnowsze systemy operacyjne z rodziny Windows dysponują wbudowaną zaporą połączenia internetowego. Użytkownicy systemów Windows XP i Windows Server 2003 powinni wydrukować i zapisać poniższe instrukcje dotyczące uaktywniania zapory, a następnie natychmiast zerwać połączenie z Internetem. Po wykonaniu poniższych instrukcji należy ponownie podłączyć się do Internetu."