Cytuj:
- Nie myślimy, aby kontrowersyjnym było podyktowanie rzutu karnego, gdy gracz jest powalony przez pociągnięcie go za koszulkę - powiedział William Gaillard, rzecznik UEFA.
- To była właściwa decyzja, zgodna z regułami gry - dodał
wczoraj to juz rozwazali w tv jak uefa ukaze sedziego za ten mega przekret ale chyba oprocz polski malo kto widzi tu spisek
I opinia polskiego sedziego zdaje sie ryszki
Cytuj:
Rzut karny dla Austrii w 92 min był bardzo problematyczny. Myślę, że wielu europejskiech arbitrów nie zdecydowałoby się na podyktowanie jedenastki w tej sytuacji. Howard Webb się zdecydował i zaskoczyło mnie to, bo przecież jest Anglikiem i na co dzień prowadzi mecze Premier League, która słynie z twardej gry i przepychanek w polu karnym. W Anglii sędziowie często puszczają takie sytuacje.
Trudno ocenić, czy przytrzymanie przez Lewandowskiego rywala za koszulkę kwalifikowało się na rzut karny. Nie widzieliśmy co się działo za plecami Austriaka, może Lewandowski drugą ręką go popychał, może Webb dostał sygnalizację od bocznego, który lepiej to widział? W polskiej lidze mieliśmy wiele takich sytuacji. Zawsze budziły kontrowersje. Wniosek dla piłkarzy jest tylko taki, że w polu karnym trzeba po prostu bardzo uważać, nie dawać okazji dla sędziego, by mógł się zastawiać - gwizdać, czy nie.
Jeśli chodzi o bramkę dla Polski, to niestety padła z ewidentnego spalonego. Oglądałem tę sytuację kilka razy. Nie ma wątpliwości, że w momencie podania od Saganowskiego Roger miał przed sobą tylko jednego austriackiego zawodnika. Był nim obrońca, a nie bramkarz, ale to nie ma żadnego znaczenia. Sędzia liniowy i główny popełnili błąd.
"Dyskusyjny" , "wielu by nie podyktowalo" "czesto puszczaja"itp. Znajdzcie mi eksperta nawet polaka co powie ze ten karny to przekret i oszustwo i czegos takiego nigdy nikt sie nie gwizdze.
A na podsumowanie
"Wniosek dla piłkarzy jest tylko taki, że w polu karnym trzeba po prostu bardzo uważać, nie dawać okazji dla sędziego, by mógł się zastawiać - gwizdać, czy nie."