Mark24 napisał(a):
piwo w pubach - ~2F (od. 1.59 za ale do 2.49 za importowane) - wejdź na stronę weatherspoona (największy sieciowy pub w londynie) i sprawdź ceny, butelka wina (podawana w kubełku z lodem) - ~10F (weatherspoon), kanapka i frytki na talerzu + browar - 4.95F. Oblicz sobie ile Cię wyjdzie impreza w Weatherspoonie (imho jeden z lepszych pubów w Londynie) - ja zawsze się zamykałem w 20, 30 Funtach max.
Taniej niż w Wwie bo tam wydawałem ~200zł.
Mieszkanie - w UK płacę 240F miesięcznie (1032zł) za pokój, w Wwie 3 lata temu 600zł (i to cena była sprzed 5 lat). Dwukrotnie więcej ale za to zarobki 4-5 raz większe.
no to policzmy: 20F impreza, 60F pokoj, zajebiste zarcie od turka 35F, jakies sniadanie/kolacja najbidniej nastepne 35F, transport pewnie tez kole 30F, wychodzi tygodniowo 180F. bialy czlowiek pracuje 40h tygodniowo, czyli 40x6,5F daje 260F. łał!
oczywiscie mozna zapiedalac 10-12h i potem mowic, ile to sie nie zarabia i jak to jest zajebiscie, ale ja wole pracowac swoje, w swoim kraju, byc blisko z rodzina i miec prawdziwych przyjaciol, na ktorych moge zawsze liczyc.
i smiac sie z emigracji - bylem, widzialem, mam glowe na karku i w tej naszej polsce jakos calkiem git sobie potrafilem poukladac.
ale oczywiscie lepiej mieszkac w pokoju 15m2 u obcych ludzi i wszystkim wkolo wmawiac jak to jest zajebiscie w UK