TobiAlex napisał(a):
Akurat dzieci mam, ale to nie znaczy, że nie pisnę słowa o firmie w której pracuję lub nad czym pracuję tym bardziej, że w necie mogę to zrobić kompletnie anonimowo. Zresztą pokaż mi przykład innej firmy, która tak długo powstające produkcje potrafiła zataić? Zawsze były jakieś wycieki informacji czy nawet kradzieże itp. itd.
Niektorzy chyba dostaja orgazmu, gdy widza literki ukladajace sie w wyraz Blizzard i dlatego tworza niemalze mity o swietnosci Bliza
W pewnych branzach na porzadku dziennym jest podpisywanie NDA i co wazniejsze, pracownicy sie z tego wywiazuja. Nie dlatego, ze jest to karalne, a dlatego, ze szanuja swoja prace i szanuja firme, w ktorej pracuja. Coz, wiem ze w Polsce to jeszcze czesto abstrakcja szanowac firme, w ktorej sie pracuje hehe, ale zapewniam Cie, ze sa takie firmy - i rozwijaja one swoje projekty po kilka lat.
Co lepsze, potrafia sie odnalezc na rynku, a wierz mi , nie jest latwo sie np. zareklamowac i z zlapac kolejny projekt w sytuacji, gdy nie mozesz np. konkretnie napisac jakie projekty twoja firma realizuje
Rozmowa z potencjalnym klientem czesto wyglada tak: no, obecnie robimy projekt w branzy takiej i takiej, w technologii takiej i takiej, ale oczywiscie nie mozemy powiedziec dla jakiego klienta jest ten projekt. I potem w jednym przypadku sie okazuje, ze taka firma robi jakis smieszny projekt dla osiedlowego sklepu z tapetami, a druga np. system erp dla producenta tapet majacego fabryki na calym swiecie. Oczywiscie celowo tutaj koloryzuje, no ale tak jest
Dlatego jak dla mnie, nie sztuka jest trzymac jezyk za zebami, gdy za wszystkim kryja sie miliony $$$, sztuka jest przetrwac trzymajac jezyk za zebami i jednoczesnie nie miec za plecami tych mln $$$ ;D
Blizzard robi fajne gry dla mas. Czy najlepsze ? nie wiem... zawsze od starcrafta bardziej mi sie podobalo total annihilation (m.in. na to, ze bylo tak latwo rozbudowywalne, setki jednostek, mozliwosc ustawienia rozdzialki na 1600x1200 co nie bylo bez znaczenia itd.), od wowa to mi sie wiele gier bardziej podobalo, a diablo - h&s (nie mowie, ze nie uzalezniajacy) dla 14-latkow litosciwie pomine
Chyba jedynie warcraft podobal mi sie bardziej od chocby command & conquer i reszty konkurencji ...