mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 18:28 
Cytuj  
Jakiej firmy salsa do nachos jest najlepsza?

Jakiej firmy salsa stosowana jest w kinach sieci Multikino i Cinema-City.
Kupiłem wczoraj coś o nazwie "La Costena" i jest to po prostu okropne.
Ewentualnie ktoś może zna przepis na dobrą salsę?


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania


Posty: 8
Dołączył(a): 16.03.2008
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 18:34 
Cytuj  
w CC jest salsa firmy gehls, czy cos takiego, afaik nie do dystrybucji poza sieciami hurtowni.
salsa Chio daje rade;)

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 18:44 
Cytuj  
Nachosy z salsa sux. Najlepsze sa na cieplo z serem i jalapeno.


Posty: 8
Dołączył(a): 16.03.2008
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 18:54 
Cytuj  
agreed, z serem i niczym innym.
ale ze bylo pytanie, to padla i odpowiedz ;]

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 20:43 
Cytuj  
Nie lubię z serem. Lubię z salsą.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***
Avatar użytkownika

Posty: 758
Dołączył(a): 16.06.2007
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 21:09 
Cytuj  
Jak dla mnie, to najlepsze są bez dodatków ;)


_________________
Obrazek

******
Avatar użytkownika

Posty: 3944
Dołączył(a): 18.07.2006
Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, 21:24 
Cytuj  
Ej a takie cos co sie kupuje w biedronce na stoisku z chipsami, takie trojkaciki i pisze nachos to takie prawdziwe nachos czy raczej podróbki? xD
A nachos z serem to na cieplo? uklada sie na tacce albo cos, kladzie na tym ser i podgrzewa?

****

Posty: 1877
Dołączył(a): 22.11.2007
Offline
PostNapisane: 29 wrz 2008, 17:42 
Cytuj  
Cytuj:
A nachos z serem to na cieplo? uklada sie na tacce albo cos, kladzie na tym ser i podgrzewa?


Dzięki za sygnę :lol:


_________________
...

*

Posty: 165
Dołączył(a): 27.12.2007
Offline
PostNapisane: 29 wrz 2008, 17:54 
Cytuj  
sosik w miseczke i do mikrofali, zioom.


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 29 wrz 2008, 19:05 
Cytuj  
Koleś napisał(a):
A nachos z serem to na cieplo? uklada sie na tacce albo cos, kladzie na tym ser i podgrzewa?


tak

**

Posty: 389
Dołączył(a): 4.10.2006
Offline
PostNapisane: 30 wrz 2008, 08:13 
Cytuj  
chcesz przepis na zielona czy czerwona salse?
Edit: sam sobie odpowiedzialem, w kinach pewnie nie podaja zielonego. Wiec zaczynamy:

4 dojrzale, duze pomidory (byle nie malinowe)
1 srednia cebula (moze tez byc dymka, albo szczypiorek-ta grubsza czesc na dole)
1 jalapeno - w zaleznosci jak ostre lubisz.
kolendra - najlepiej swieza, posiekane 2 lyzeczki
1 lyzeczka posiekanego czosnku
limonka

pomidory bez skory i pestek (naciete, zalac woda, obrac, przekroic na pol i wycisnac albo wybrac pestki) drobno pokroic. Cebule drobno pokroic.
Jalapeno opalic nad plomieniem (np. gazowki) az skora zrobi sie czarna. Zawinac w folie alu. tak zeby zostalo miejsce - jak w torebce. Po kilku minutach skora powinna dac sie latwo obrac. Przekroic, wyciac pestki, b.drobno posiekac.
Wszystko do jednej michy, wymieszac, wycisnac pol/cwierc limonki, przyprawic kolendra, dodac czosnek, soli do smaku.
Jak kto lubi mozna dodac kminek.

Zamiast limonki mozna wziac cokolwiek kwasnego (ocet winny, ocet balsamiczny tez da rade)
Sa przepisy gdzie dodaje sie jeszcze kminek - wiec jak lubisz do ok, pol lyzeczki do tego.

W zaleznosci od konsystencji tej mikstury mozna dodac ew. lyzecke koncentratu albo troche ketchupu. Jak wyjdzie za geste (znaczy ze nie bedzie kleisty-a powinien, dodaj ze 2 lyzki oliwy)

Salsa powinna przynajmniej dzien przestac w lodowce.


_________________
Obrazek

****

Posty: 1877
Dołączył(a): 22.11.2007
Offline
PostNapisane: 1 paź 2008, 16:08 
Cytuj  
A przepis na zieloną?


_________________
...

**

Posty: 389
Dołączył(a): 4.10.2006
Offline
PostNapisane: 1 paź 2008, 16:19 
Cytuj  
Mechicanos uzywaja mechunki peruwianskiej, ktorej u nas raczej nie dostaniesz, albo avocado - z tym nie powinno byc problemow.
Generalnie przepis jest ten sam, tylko uzywa sie zielonej, ostrej papryki.

btw, jak dodacie do pierwszego przepisu avocado ugniecione na pure otrzymacie guacomole :) just like this ;)


_________________
Obrazek

*

Posty: 175
Dołączył(a): 5.07.2004
Offline
PostNapisane: 1 paź 2008, 18:41 
Cytuj  
Ktos da przepis na nachos z serem? Jalapenos ciezko jest dostac i nie wiem jakiego uzyc sera.

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 1 paź 2008, 21:15 
Cytuj  
RaCiK napisał(a):
Ktos da przepis na nachos z serem? Jalapenos ciezko jest dostac i nie wiem jakiego uzyc sera.


Nachosy ukladasz na jakas blache albo do naczynia zarodopornego i na to ukladasz plasterki zotlego sera (kazdy przyzwoity sie nada). Calosc wkladasz do piekarnika i wyciagasz jak ser sie stopi. Easy.

Jalapenos mozna dodac jak ktos lubi ostre rzeczy, zreszta moga byc tez jakies inne pikantne papryczki (mozna dostac marynowane w takich malych puszkach). Ewnentualnie dla urozmaicenia smaku mozna uzyc zwykla papryke pokrojona w kostke (pewnie dobrze ja wczesniej troche poddusic, zeby nie byla za twarda).

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.