W jakim stanie jest serwer kazdy widzi. Nie wiem tylko, czy kazdy wie jakie sa tego powody. No wiec po kolei:
- Uzywanie UO:LBR z wlaczonymi dodatkami, ktorych nasz serwer i tak nie wykorzystuje. Samo uzywanie najnowszej wersji Ultimy nie jest uciazliwe dla serwera, ale te dodatki sa zabojcze. Wylaczyc je można komenda .lbr off .
- Uzywanie programu Ignition/Injection lub jakiegokolwiek innego do laczenia sie z SoA.
- Zly client, inny niż 3.0.3a.
- Client 3.0.3a nie spachowany Ricem.
- Zla mapa.
- Nie spachowana Ultima.
- Wgrane do katalogu glownego Ultimy pliki z innych serwerow, na przykład z CL lub NL.
BLOOB DOPISEK: - W czasie laga, logout, login zeby sprawdzic czy juz, logout, login. logout... itd
- No wchodzenie w czasie wstawania, niewolno wchodzic zanimw topicu na kanale #uo-soa niebedzie UP...
Takie sa glowne przyczyny padow i zwisow SoA. Staralem się je wymienic w kolejnosci od najbardziej szkodliwego do najmniej. Oczywiscie sa rowniez inne przyczyny po czesci nie zalezne od gracza, takie jak wlazenie w niektóre spieprzone miejsa na mapie, ale zwiechy z ich powodow stanowia jedynie około 10% wszystkich padow...
Proszę was potraktujcie to powaznie, bo wciaz znalezc można kretynow, którzy nie potrafia sie zastosowac. Dzisiaj na przykład jakis koles z CL uzywal ignition wraz z clientem 1.0.1a i kazal innym się przestawic, bo jak mowil
"serwer nie padal przez 1,5 godziny" – bez komentarza, w koncu przyszedl z CL.
Jestem pewnien, ze nie jest to przypadek odosobniony i jeśli chcemy grac na w miare bezlagowym i bezpadowym serwerze, to musimy cos z tym zrobic. Oto moja propozycja. GMi maja dostep do "konsoli" w ktorej widac stan serwera itp. W "konsoli" tej wypisywane sa rowniez wszelkie(no zdecydowana wiekszosc) bledow jakie wystepuja w czasie dzialania serwera. Jeśli sa ta bledy powodowane przez graczy(na przykład laczenie się zlym clientem) to obok nich wyswietlane sa rowniez numery IP tych graczy. Jesli dane IP spowoduje taki blad powiedzmy 2 razy to blokujemy konto delikwentowi. Na pewno zacznie się on pluc na forum lub ircu, wtedy mowimy mu co ma zle i co ma zrobic i oddajemy konto. Jeśli to nie pomorze i taki pan dalej będzie robil cos zle to banujemy go i kasujemy konto. Wiem ze może się to wydawac dosc ostra zasada, ale nie wiem jak wy, ale ja jestem gotow poswiecic te 10-15 osob dla bezproblemowego grania. Zwlaszcza, ze gdy inni dowiedza się o stabilnym serwerze to szybko nadrobimy ta strate. Proszę o rozwazenie tego co napisalem. Niech inni gracze powiedza, czy sa gotowi na takie poswiecenie a GMi czy takie rozwiazanie jest realne?
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: bloob dnia 2002-06-28 22:27 ]</font>
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: bloob dnia 2002-06-30 17:41 ]</font>