Highlander napisał(a):
No wiec tak, chce pomalowac pokoj, po pierwsze jaka farba? Chcialbym by byla jak najbardziej gladka, jakies pomysly? firma rodzaj?
Jak optycznie powiekszyc pokoj? Wieksze sciany jasniejsze, krotkie ciemniejsze? A może jedna sciana i prostopadla do niej jasniejsza?
h4lp, za odpowiedzi z gory dzieki.
Farba jak najbardziej gładka ? Podziurawionych ścian żadna farba nie wyprostuje. Regipsik się kłania
Słyszałem już w życiu kilka "cukierków" w sklepach, ale kwestii "poproszę farbę jak najbardziej gładką" tom jeszcze nie doświadczył.
odpowiedź prawidłowa: najbardziej gładka, będzie farba rzadka xD
imo: ponieważ lubię kolory, polecam połączyć odcienie żółc i(np. kanarkowy) i czerwieni/bordo (ceglasty, imbirowy itp) i machnąć po 2 ścianki w każdym z tych kolorów (ewentualnie dodać jeszcze trawiastą zieleń). Kilku znajomych powieliło kolorystykę mojego pokoju i sobie chwalą.
optycznie powiększyć pokój? Jak najmniej wielkogabarytowych przedmiotów - zwłaszcza mebli. Przynajmniej 1 ściana całkowicie pusta i niczym nie zawalona Możesz przy malowaniu pokoju pociągnąć pasek szerokości kilku cm na ścianach pod samym sufitem, w tym samym kolorze co sufit. Tyle z rad oldschoolowych, reszta w szkole imć googla.
btw: mniejsze meble = większy pokój (wiem, wiem, mspanc)