Mendol napisał(a):
niedawno to wyszedl tom 3 konczacy dysfunkcje marek.
pozostale wyszly pare lat temu.
Dysfynkcja rzeczywistości, Widmo Alchemika, Nagi Bóg.
pierwszy tom czyta sie dosc ciezko ale jest faktycznie zajebisty.
natomiast tom 3 najslabszy z serii.
Czytałeś to po polsku? Bo ja będąc w PL 2 tygodnie temu kupiłem sobie wydanie pierwsze, więc myślałem, że dopiero co Hamiltona zaczęli tłumaczyć. Bo seria ogólnie ma lat chyba już -naście, ale Hamilton to anglik więc osobiście ciężkawo mi się go czyta w oryginale.
Może kiedyś przetłumaczą też Terrego Brooks-a to z pisarz fantasy więc nieco inna działka. Ale nie straszy jakimiś wiedźminami/smokami/goblinami/elfami, generalnie na fantasy, smoki i inne copy&paste z jednej książki fantasy do drugiej jestem totalnie uczulony i mam odruchy wymiotne widząc samą okładkę to Brooks-a czytuję namiętnie. Gość jest amerykaninem więc spokojnie można go czytać w oryginale.
I jak ktoś ma dostęp angielksiego źródła, gorąco polecam serię Preacher (9 książek). W naszym katolickim kraju pewnie to nigdy nie wyjdzie, a komiks "ryje beret". Nawet ciężko do czegokolwiek to porównać. Komiksy są dla dorosłych, nie jest to jakaś żałosna podróbka mangi, cena tylko odstrasza, ponad stówkę za komplet. Ja przeczytałem całość wypożyczając w bibliotece i chyba będę polował na to jeszcze raz.
Jak ktoś będzie na wojażach w EU i lubi dobre SF/Fantasy, znudził się Sapkowskim niech zajdzie do angielskiej księgarni - raj, nie wiadomo za co się chwytać i kiedy (i czy w ogóle kiedykolwiek) przełożą to wszystko na nasz język.