f5 xD
a tak na powaznie
Hab-KJ napisał(a):
1)Rasy: wiem jaki jest podział kto kogo nie lubi lecz jak wygląda to w praktyce?
da sojusze
1. ludzie, krasnoludki i elfy
2. miri.. ekhm wilkopodobne i orki
3. alfary solo
mozna tworzyc gildie zlozona ze wszystkich ras ale beda mogli sie spotkac tylko w miescie gildowym lub jakims neutralnym miescie (jak np alfar wejdzie do miasta ludzi to bedzie bity przez guard towery)
Hab-KJ napisał(a):
Czy już wiadomo jakie są konkretne różnice między rasami ?
jak na dzien dzisiejszy roznica jest tylko w statach. np alfary maja wiecej int (odpowiedzialny stat za magie) i mniej zywotnosci niz inne rasy. krasnale maja wiecej zywotnosci i wiedzy (wisdom - stat odpowiedzialny za crafting). a tak po za tym nie ma roznicy
Hab-KJ napisał(a):
Czy oprócz przedmiotów rasowych i + do craftów konkretne rasy dają + do konkretnych statów ?
dunno
Hab-KJ napisał(a):
Handel i przemieszczanie: Istnieje system portali ? czy będzie się organizować przeprawy z miasta do miasta ? istnieje Ah czy może system sklepików ? a może osobiście trzeba drzeć papę ?
na chwile obecna tylko dugeony sa polaczone portalami. nie ma ah ani nic co by wspomagalo handel. podobno nie ma nawet trade channela. devsi zapowiedzieli ze beda runy teleportaycjne ale beda wymagac dosc kosztownych regentow. glownie przeprawy beda sie odbywac na mountach/ pieszo / statkiem
Hab-KJ napisał(a):
Walka : są jakiekolwiek kary za PK ? Czy istnieje system reputacji karmy itp ? jakieś krimy ? Po zabiciu gracza leci cały jego sprzęt na ziemie czy % na wypadniecie przedmiotu ?
jezeli zaatakujesz kogos ze swojego sojuszu (np human zatakuje elfa) to zostajesz tak zwanym rogue i wtedy kazdy moze cie ubic bez tak zwanego alignment penalty. kazda rasa zaczyna z zero alignment. za zabicie kogos z wrogiej rasy dostaje 2 alignment pointsow. za zabicie kogos z sojuszu tracisz 8 punktow (albo na odwrot
). jak zejdziesz poniezej zera (nie pamiatam ile) stajesz sie tzw: redem czyli osoba nastawiona na pk wszystkiego co sie rusza...
nie mozesz wejsc nawet do swojego wlasnego miasta bo guard towery cie zaatakuje. zeby nie byc redem trzba pozabijac wrogow (nie z sojuszu) zeby jakos wyjsc na zwero w alignemnt stacie. Jest full loot czyli z playera spada wszystko co mial ubrane na sobie + wszystko co mial w plecacku.
Hab-KJ napisał(a):
Domki: Czy jest możliwa wspólna budowa przez cała gildie potężnego zamku czy każdy sobie rzepkę skrobie ? Czy można zdobywać budynki ? Widziałem na jakimś filmie walkę statków czy był to event na potrzeby demka czy można będzie własne łajby budować i walczyć ?
gildie moga stawiac miasta na wczesniej wyznaczonych przez devsow spotach. z tego co mi wiadomo nie mozna solo stawiac domkow. jest tryb sige ktoty polega na zdobywaniu gildiowego miasta precinikow. podobno navy walki tez sa ale chyba jeszcze nie wlaczone w becie.
Hab-KJ napisał(a):
Polityka i wojny: System sojuszy jest wpisany w mechanikę (np niemożliwe atakowanie sojuszników) czy cała dyplomacja robiona jest na zasadzie tych i tych nie bijemy ? Czy istnieje w grze coś na zasadach wowowskich instantów raidowych ? Czy świat jest otwarty i nie ma miejsc gdzie np tylko grupą można wejść i nikt ci tam nie będzie przeszkadzał ?
caly system sojuszy i w ogole zarzadzanie gildia jest najbardziej rozwinieteym systemem jaki do tej porty powstal w mmorpgach. nie ma instancji nie ma obszarow gdzie ejstes bezpieczny. przecinik moze cie zabic nawet w srodku miasta.
Hab-KJ napisał(a):
Serwery: Dobrze gdzies przeczytałem 10 k na serwer ? Czy serwy będą dzielone na grupy językowe, kraje ?
nic nie wiadomo na ten temat podzialu serwerow ale osobiscie watpie to
trzeba bedzie jakos z ruskimi zyc
Hab-KJ napisał(a):
Jak wygląda polska scena czy widzicie szanse na powstanie jakiejś gildii powyżej 100 osób ? Czy Cl-om będzie się chciało od początku współpracować i stworzyć silny sojusz.
nie wiem jak scena ale wydaje mi sie ze bedzie bardziej elitystyczna niz w innych takic grach ze wzgledu na niszowosc tego produktu i mechanike gry ktora nie trafi napewno do wsystkich gustow. co do polakow to watpie zeby byly jakies wielkie polskie gildie. raczej polacy rozdrobnia sie w jakis miedzynarodowych
to na tyle. jak jakies pytania to zapytaj fizbana