Z perspektywy niemal 3 tygodni gry mogę powiedzieć co konkretnie poprawiono w stosunku do roku ubiegłego a co najbardziej mnie "uwierało"
1. Ogólna optymalizacja silnika gry. Więcej fps na tym samym sprzęcie.
2. Optymalizacja niektórych lokalizacji np. Ville w dzielnicy szlachty, aktualnie brak drastycznego spadku fps-ów w tych miejscach.
3. Problem z mapą naprawiony
(jak ktoś grał po premierze pamięta zapewne jak robiła się szara co zwiastowało rychły crash klienta). Przez trzy miesiące od premiery funcom nic z tym nie robił.
4. Poprawiono całe mnóstwo bardziej i mniej denerwujących bugów w questach z których przytocze choćby qusty w piramidzie, która była ogólnie nie dorobiona. (fragmenty ciała w sali tortur, Shali po uwolnieniu sunąca w pozycji z rozciągniętymi członkami, teraz ładnie odchodzi
5. Nowa lokacja Przełęcz Ymira pozwala przyjemnie questować po opuszczeniu Gór Eiglophianskich jeszcze przed Grzmiąca Rzeką.
Wszystko to napisałem na podstawie tego co zauważyłem w trakcie gry, zmian jest oczywiście dużo więcej. Sprawą dla mnie najważniejszą jest brak crashy klienta - nie miałem jeszcze żadnego po wznowieniu gry.
Jeśli chodzi o nowe bugi to jeden raz zdarzyło mi się wpaść w stan "totalnej niemocy" po odrzuceniu
nic nie mogłem zrobić dopóki nie zostałem zabity a wyglądało to tak jakbym spadał.
Podsumowując gra się teraz bardzo przyjemnie, gdyby tak AoC wyglądał po premierze odniósł by niewątpliwy sukces.