Mareczek jak zwykle pierdoli bez sensu... Klawiatury używa się jak najbardziej (do komunikacji). Tylko co za problem podłączyć klawiaturę do konsoli? Ja nie widzę.
FF11 powstało na ps2, potem na pc, a na końcu na xboxa.
Dynamicznych walk nie ma, co nie zmienia faktu, iż wielu graczy bardzo szybko wybiera sobie makra ze skillami i zmianą equipu - również używając pada. Więc nawet przy zwiększonej dynamice byłoby to wykonalne. Chociaż finale zawsze zawierały w drobnym stopniu element turowo-taktyczny i osobiście wolę takie flegmatyczne rozwiązanie (oglądanie seriali w trakcie eventów to nie problem
). Niestety ciężko sięo tym przekonać nie mając dostępu do endgame w ff11. Bo wcześniej gra ta nie oferuje nic. Nawet by ukończyć wątek fabularny potrzebny jest maksymalny lvl. Znaczy się jest kupa contentu, która cieszy przez kilkanaście dni, ale tak naprawdę to zapychacz aby w końcu dotrzeć do bardziej epickich walk (bo walenie przez 3 minuty kraba z dynamiką nie ma nic wspólnego). W całym FFXI kojarzę tylko 2 (słownie dwa) moby, przy których należy się ruszać jednocześnie robiąc krótkie postoje na użycie skilla. Z czego jeden z nich jest konkretny.
Tak jak wypominam w dziale FFXI, że od ponad pół roku serwują nam betatesty dla nowego MMO tak tu mogę napisać, iż właśnie Dark Ixion to prawdopodobnie test jak gracze sobie poradzą z taką "zwiększoną" dynamiką. I niestety muszę rzec, iż japończycy sobie nie radzą. Co nie rokuje najlepiej na to jakie rozwiązania zostaną użyte w FFXIV.