/nin:
Hasso up 90% czasu
37 sec na :ichi ( bez buffow )
55 na :ni ( bez buffow )
5-7%DA
/war:
Berserk 3 minuty recast 2 minuty
15-17%DA
Fakty:
Seigan recast 1 min
Third eye recast 30 sec
Third eye nie chorni przed Magia
Gekko, Yukki, Kasha maja att bonus ( jak amsz 450att to liczy na WSie 900 w praktyce oznacza to cap att na wiekszosci rzeczy)
Praktyka:
/nin 90% czasu ma hasso up co zwieksza fstr na melee hitach (sporo daje na criatch) 10acc zawsze sie przydaje a 10% haste daje z samym equip 28haste total bez buffow co daje 13% szybszy tp gain co daje 1 WS wiecej na kazde 7,5WSa bez hasso jako ze hasso jest up 90% czasu to mozna to zaokraglic do 7. Samo to daje imo wiekszy boost niz 10% wiecej DA na WSie i nie jest loteryjne. Przy March i haste czyli doadkowym okolo + 25% haste bazowo mamy 43 z hasso 53 co daje 18% szybszy tp gain czyli srednio 1 WS wiecej na kazde 6 im wiecej haste tym wiecej to bedzie dawac przy 2 march juz 1 ws wiecej na kazde 5. przy 6 hit buildzie potrzeba 6x da na 6 Wsow zeby miec 1 dodatkowy ws czyli zrownac sie z bonusem haste o hasso. 10%DA wiecej to okolo ( nie jestem pewny ale pojda na kozysc DA anwet ) 60% wiecej szansy na to zdarzenie czyli z /war i jego 10% da wiecej mamy okolo ( przy wzieciu pod uwage ze /nin czasem daje seigan a /war czasem da hasso ) 25% szybszy TP gain na /nin. Teraz nalezy wziasc pod uwage ze jesli to jest tankowanie to traci sie tez czas na castowanie 2,25sec :ni, 6 sec :ichi.
Jesli to jest tankowanie non stop czyli np jest sie tankiem na slavage to powiedzmy ze mamy haste i march wtedy mamy recasty: :Ni 38 :Ichi 26 czyli 8 sec z 30 marnujemy na casting. Czyli nasz tp gain zmniejsza sie o jakies 27%. Czyli w teorii Tp gain na /war jest o kilkanascie % lepszy
Zalozmy ze mamy te same buffy czyli minuet march haste.
Dojscie do 100tp zajmie /nin 21 sec co daje ze spawmoaniem cieni 2 Wsy na 55sec(okolo), z Seigan 2 wsy zajmuja 49sec wychodzi ze tp gain z/war jest szybszy o jakies 10% oczywiscie zakladajac ze spamujmy cienie. W praktyce jednak /war czeka na recast hasso zeby walnac WS z hasso i czeka jeszcze az zejdzie third eye(w nawiasie podalem czas jakbysmy ogladali film)
[0sec]Hasso ->[1sec]Ws ->[3sec]Seigan Third Eye->[28sec]WS -> [33sec]Third eye -> [50sec] Ready 100%tp {i tu sa 2 wyjscia}
1. zrobic WS bez Hasso i dopiero nastepny zrobic z hasso
2. poczekac 10 sec az hasso beedzie up i zrobic WS z hasso
Czyli albo 2/3 Wsy robimy bez hasso albo 1/2 robimy z hasso ale czekamy z tp. Jesli czekamy z tp to /nin zrobi wiecej Wsow jesli nie czekamy to w 66% WSow /nin ma przewage hasso.
Teraz kwestia dmg na WS
Damage = WD * PDIF = (( D + fSTR + WSC) * fTP) * PDIF
powiedzmy ze bez hasso sam/war ma 78+54 str a /nin 76+54 czyli /war 2 str wiecej base ale z hasso ma 8 str mniej. W teorii (ale mi sie nie chce tego liczyc XD ) 8 str daje jakies 40+ dmg wiecej na gekko yukki kasha.
double attack na Ws daje jakies 300-400 dmg wiecej czyli 10% da jest porownywalnym bonusem co 8 str bo na 10 WS w teorii da da 300-400 dmg i 8 str tez da kolo 400. Oczywiscie hasso przewage ma /nin tylko na 66% WSow w stosunku do /war wiec /war w sumie wychodzi na tym minimalnie lepiej.
Teraz przejdzmy do sedna czyli skad ten topic wogole i od razu wnioski.
SAM/war na tankowaniu na Salvage:
Boss wipuje cienie AoE, nie wali zadnej magii na 1 target co daje oczywista przewage /war. Jednak przezywalnosc jak np zejdzie Ci third eye po 1 hicie a wlasnie walnales WS i masz hate to jest przejebane. ( Rhae mowi o dmg red sprzecie ) Ok masz powiedzmy te nawet nie wiem 30% dmg reduction i dostajesz za 180 nie za 250(bez berserk) to wciaz duzo oczywiscie zupelnie do przezycia z z dobrym supportem, tylko ze 25 sec siedzenia na dmg red equipie to tracisz powiedzmy ze zakladasz arhat head i body 4% haste 9str 12att 2%da to jest wpizdu straconego dmg(a przeciez subujemy /war zamiast /nin bo chcemy wiekszy dmg tak?). Dodatkowo third eye nie da sie probowac na para tak jak mozna sprobowac cienie bo para na cieniach to strata castu na niego a para na third eye to recast 30 sec na nastepnym. Dodatkowo Rhae jako przyklad podajesz mi SAM z relickiem a uwierz mi to jest zupelnie co innego bo SAM z relickiem dostaje BARDZO duzy boost od berserk poniewaz nie ma att bonus na Kaiten a takze relic ma niezly dps z melee, na hagunie berserk nie daje prawie nic troszke wzmacnia lolmelee tylko. Kaiten ma att down na moba ktory zawsze cos daje nawet jesli obrywasz za 20 mniej. Wkoncu z relickiem masz merity w third eye i recast na nim z seigan o 5 sec mniejszy. Nie porownuj wiec boostu z /war z relickiem i bez bo to zupelnie 2 rozne sprawy. Wszedzie indziej gdzie masz spelle tier IV i/lub podzielony support ( jak dzisiaj na prfesorze ze musial Desh biegac za npc ) lub jesli mobek nie ma elegy i slow np solo bicie RvB to /war tankowanie jest zupelnie niemozliwe jesli nie masz szczescia. Koles z Rvb Wali po 200-250 i dosyc szybko, jakby mi zszedl seigan to mam 10 sec zycia a next third eye za 25 sec ( grajac /nin daje tam seigan po mniej wiecej 4 anticipate daje :ni, pozniej po 2 cieniach :ichi i dopiero mam mniej wiecej recast gotowy na next seigan, z /war juz bym do tego Third eye drugiego nie dozyl nawet. Sugerujesz ze z /war szybciej zabije wiec krocej mnie beda bic, nie wiem skad takie wnioski na Krzesle robilismy guillo -> gekko -> fragmentation co zdejmowalo mobkowi kolo 65% hp na /war mielbym 10% szansy ze zeszloby mu 75% i pozniej mob do konca walki byl na mnie gowno by dalo to ze bysmy go bili pozniej 15 sec a nie 20 sec. Jak Veji padl od -ga to mi zostalo 200 hp i na 100% bym padl gdyby nie cienie pozniej.
Wnioski koncowe:
/war jest MINIMALNIE lepszy od /nin do tankowania tylko jesli
a) mob nie wali magi tier 3 lub 4
b) masz 2 tanka kory zbierze hate jak dostaniesz 2-3 razy po utracie third eye zbyt wczesnie
c) mob ma elegy i slow
d) dobry support
/war jest DUZO lepszy do tankowania od /nin jesli
a) masz relica
b) masz relica
c) masz relica
Wszedzie tam gdzie SAM takuje cos okazjonalnie (limbus,assault,droga do bossa w salvage) lub ma maly support /nin ma duzo wieksza przezywalnosc oraz porownywalny jesli nie wiekszy dmg.
Oczywiscie mimo calego wywodu i poparrcia argumentami Rhae i tak wie swoje i zdania nie zmieni, ale kiedys napisal ze jak bedzie mial full usu to zrobi SAM wiec jesli nie bedzie zbyt dumny i uparty to sobie pogra z /nin i /war i zobaczymy co wtedy napisze.
PS. Korzystajac z okazji ( zupelnie zapomnialem ingame przez ta dyskusje z Rhae
) Wilekie dzieki dla Kalci, Desha, Rhae, Simiego i Vejiego za skonczenie 2 pozostalych mi assaultow Krzesla i profesora 50/50 Dzieki