Aldatha mi naprawdę nie chce się wczytywać w szczegóły o sprzęcie, ale trochę na ten temat poczytałem. Generalnie X360 ma lepszą grafikę ale tylko z tego powodu, że ma sprzętowy antyaliasing. Da się to zrobić też na PS3 ale pewnie kosztem któregoś z 7 rdzeni, bo niektóre gry są ładnie wygładzone (m.in. ostatni prototype czy red faction guerilla - w żadnej z tych gier zębów nie uświadczysz, a siedzę 2m od 37").
Niestety cała reszta już w X360 kuleje, co 7-8 (zależy jak liczyć) rdzeni to nie 3. Kilka firm (Atari, ID Software) wyraźnie dało do zrozumienia, że to co na X360 jest górną granicą, na PS3 wcale jeszcze nie jest. Jakiś devs z atari wyraźnie i z matematyczną dokładnością
powiedział, że PS3 byłby w stanie pociagnąć 2x więcej obiektów ruchomych jednocześnie.
Weź też pod uwagę 2 ważne rzeczy:
1. konsola PS3 wyszła rok później niż X360
2. Cell i cała architektura PS3 jest trudniejsza do opanowania niż X360 który konstrukcję ma na wskroś PC-towską i nawet Roball może napisać na to shootera na długiej przerwie
Ale da się, niech przykładem będzie Uncharted 2 który bije na głowę wszystko co się do tej pory ukazało na obu konsolach (mi LBP się nie podoba), motorstorm 2 podobnie (miałem Fuel, miałem Pure i te gry to nędzne popłuczyny po motorstormie, chociaż muszę przyznać, o ile Fuel jest po prostu graficznie średni, to Pure jest piękne, co z tego jak fizyka jezdy zerowa), Killzone - najładniejszy shooter, BF1943 - chodzi dużo lepiej na PS3, na X360 z tego co czytałem po forach potrafił ciąć, itd. itd.
Oczywiście są smaczki w drugą stronę, jakaś firemka bierze się za produkcję multiplatforma, czas goni, programiści skillem nie błyszczą i są kwiatki w stylu Ghostbusters czy Tales of Vesperia. Ale wszystko jest do wyuczenia, następny tytuł pewnie lepiej zrobią na PS3 bo architektura konsoli na to pozwala.
Więc aktualnie devsi znają PS3 tak jak X360 znali 1.5-2 lata temu. Więc ja generalnie się dziwię tym perełkom które już wyszły na PS3 i które jakościowo biją na głowę gry z X360. Biorąc pod uwagę, że proces produkcyjny dobrego tytułu to lata (liczba mnoga)..
Do tego klocek jest be, miałem to przez 2 miesiące i dla mnie to był trzeci/czwarty (miałem wtedy 2 lapki) PC-et, sprzedałem to na allegro. Po kupnie PS3 byłem kurewnie zachwycony, a możecie cofnąć się do moich postów z grudnia i zobaczyć, że wybór był losowy - skończyła się promocja na X360 z GoW1/2 i czymś tam jeszcze, zaczęła się na PS3 z Falloutem, LBP, RE2, Motorstormem 2. Generalnie szedłem do sklepu po X360 a wyszedłem z PS3 i nie żałuję