Torchlight... bomba gra! serio: d2 style pelna geba, wciagnelo mnie od razu - jak malo co ostatnio
Exacly.... panowie czapki z glow... mamy Torchlight !!
Schemat rozgrywki idento jak w Diablo 1 (dungeon clawler ze ciaglym schodzeniem w dol - narazie doszlem do 10lvl podziemi)
Rozwoj postaci IDENTYCZNY jak w D2 - 5pkt do cech na lvl + 1 do skili
Drzewka umiejetnosci idento jak w D2 - 3 szkoly na klase - po 10 skili - troche passive, troche active.
Do tego system spelli uczonych ze scroli (idento jak w D1 - zeby podnies lvl spella trza znalezc scrola lvl2,3,4, itd....) - MOZNA zrobic wojaka jebiacego Fireballem czy sumonujacego szkielety.
Itemizacja - polaczenie D2 i D3 (wiecej slotow na itemz, upgrade za pomoca kamieni szlachetnych jak w D2).
Pet - zbedny bajer IMHO - jedna zajebista funkcja - wyslanie do miasta i sell lootu a my dalej napierdalamy dla szatana.
Dzwiek - na poziomie.
MUZYKA.... TAK... MUZYKA.... ZAJEBISTA JEST.
Ten sam kompozytor co w D1, w miescie wita nas muzyka powodujaca banan na twarzy i slowa "Diablo" w myslach.
Grafika - jak na gre low budget to jest OK - komiksowa ale ladna. Sama walka jest zajebista - jak na filmikach z D3, flaki, wybuchy, potwory lataja w powietrzu, CZUC ze bijesz, animacje i perticles tez sa ladne, przy 10+ mobkach na ekranie przestaje byc widac co sie dzieje.
No i najwazniejsze - EDYTOR i MODY. Nie widzialem jeszcze go w akcji ale podobno ma dosc duze mozliwosci. Ludzie juz zapowiadaja swoje lokacje, itemki a nawet cale klasy postaci (!!!). Jako ze reakcje na gre sa wszedzie baaardzooo pozytywne (widac jak ludzie sa spragnieni dobrego H'n"S i jak bardzo czekaja na D3) to mysle ze community bedzie dosc duze.
Troche boli ze to gra low budget, brak tu FMV i nie ma multi (narazie ale bedzie) ale wlasnie jak na gre zrobiona w 11 miesiecy (podobno) to o ja pierdole. Poziom "polishingu" jest niesamowity. Gralem 6h nonstop - zadnego bledu, buga, wywalki do pulpitu, gra smiga na slabych kompach a geniusz "starej ekipy" Blizzarda widac na kazdym kroku.
GORACO POLECAM a Blizzard niech sie jebie i robi nastepne 6 lat D3.
Jak widac mozna inaczej, moze nawet lepiej.
Wiem ze sie troche jaram i ze pozniej moze byc gorzej ale do 15lvlu (do tego doszlem dwoma postaciami) to jest najlepszy H'n'S od czasu Diablo 2... i chuj.