embe napisał(a):
Goatus, sila blizza to nie utrzymanie stalego gracza tylko przyciagniecie nowego, taka maja polityke od lat i przynosi im to efekt zarabisty
TBH dyskutował bym. Większość ludzi których pamiętam z początków wow'a dalej w niego gra. Owszem sporo wraca na parę miesięcy i znowu robi przerwę, ale ta gra ma już 5lat, pokaż mi jakikolwiek tytuł który utrzyma zainteresowanie przez tyle czasu.
Ja to widzę tak, większość graczy wow'a to casuale, nie odwiedzają oni zwykle żadnych forów / specjalistycznych stronek takich jak mmorpg.pl etc, dla nich to _tylko gra_, po co mieli by tracić czas. Casual nie czyta po 2h dziennie mmo-champion, nie czyta taktyk, nie wdaje się w jakieś dyskusje z pieniaczami, theorycrafting etc. Po prostu wchodzi do gry, spędza tam miłe 1-2h i wychodzi, tyle.
Taki gość jeżeli uznałby że np nowy dodatek zepsuł kompletnie jego ulubioną grę, po prostu zrobił by unsuscribe i znalazł sobie inną rozrywkę bez zbędnego żalu, QQ czy nerdrage na forum.
Dlatego śmieszą mnie teksty typu "większość graczy uważa że wow skończył się wraz z BC" bo to gówno prawda, jak by tak było to spadek graczy był by znaczący i żadne działania promocyjne Blizza by nie wystarczyły by utrzymać populacje na stałym poziomie (co dopiero ją zwiększać)
BTW nie gram już w WoW'a jak ktoś by mi zarzucał że bronie "swojej gry"