Mam nie lada problemik...
neostrada u mnie ostatnio pocina niezle w uja i z 6Mb czuje sie jakbym mial 512Kb, dlatego wpadlem na pomysl, aby pociagnac od brachola lacze z chello 120Mb. Brat mieszka w tym samym bloku 5 pieter wyzej. Mamy okna po tej samej stronie, dlatego szukam jakiegos rozwiazania, ktore daloby sie zastosowac. (zwyklego kabla sieciowego nie idzie pociagnac, gdyz sasiedzi nie pozwalaja - jakby to kur... mialo dla nich jakies znaczenie)
Mysle nad zamontowaniem u mnie za oknem anteny panelowej, skierowanej w strone okien brata. Np - taka
http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... N-08/24-HV
Jednak problemem bedzie tutaj nadajnik. Wiadomo, ze nadajnikami najczesciej sa routery, jednak nie smieje nam sie wystawiac routera za okno, a przez sciany (jest ich sporo) nie bedzie szans zlapania dobrego sygnalu.
Zastanawiam sie nad jakims zewnetrzym nadajnikiem, ktory smialo moglbym wystawic za okno (czyli nie straszne mu warunki pogodowe), ktory bylby sieciowka podlaczony do routera. Badz tez w miejsce anteny.
Istnieja w ogole takie nadajniki, ktore maja przystepna cene? Troche pogooglowalem i w sumie znalazlem jedynie nadajniki profesjonalne, ktorych zakup nie wchodzi w gre ze wzgledu na cene. A po drugie nie chce nadawac sygnalu internetowego dla polowy miasta...