Sobtainer napisał(a):
Mmm kolega po fachu widze, ripy w temacie itd
. Najlepsze możliwości jakie zauważyłem z ripami, są na linuxie. Mamy do Dursta Caldere i jedziemy na linuxie właśnie. Super sprawa, a ripuje z mega prędkością na procku 3 letnim z 1gb ramu.
Trochę dtp liznąłem, praktyki w pracowni reklamy też miałem, ale koniec końcem pozostałem przy webowych rzeczach.
Aczkolwiek plakacik zawsze mogę machnąć
Natomiast rip bilboardu na c2d afair serii 5 trwał w okolicach 4h.
Pewien znajomek udzielił budę z xeonem 1.7ghz na pokładzie, na kilkanaście dni i czas przetwarzania ripa spadał o ponad połowę. Stacja miała bodajże 2GB ram. Ilość pamięci przy ripie ma drugorzędne znaczenie.
Co do sprzętu, to ostatni zakup doradzany w filii firmy, ok.2 miechy temu. Budżet 3k, bez monitora.
Cytuj:
Core i5 (tniemy koszta, dlatego nie i7;)+ płyta asusa + co najmniej 4GB ram (DDR3 już musowo) + raid 0 na dedykowanym kontrolerze (3 stówki) ze 2x500GB maxtora (ssid za drogie jeszcze) + Nvidia quaddro (do roboty, nie do grania
+ jak jeszcze starczy to karta ramdisc na swap dysk (ok 2.5-3 stówki +koszt dodatkowych kości ram - ze 4GB; albo bez tej karty 8GB ram, jeśli w 2D wchodzą bilboardy i reklama wielkogabarytowa) .
Buda, napędy optyczne, zasilacz wedle uznania. Chieftec, tagan, antec są ok. Na pewno trzeba będzie rozkręcić budę i samemu podwiązać lub przełożyć kilka kabli i stworzyć kanały powietrzne. Dlatego obudowa najlepiej z 2 wentylatorami z przodu i z tyłu fabrycznie. Funkcjonalnie gdyby miała na przodzie porty usb (nie z boku, czy z góry).
Cena na pewno przekroczy nieco 3tysie, ale jak na stację graficzną to i tak bardzo mały budżet.