Havok napisał(a):
skoro takie coś jak FF ma swój dział to Mo też powinno dostać własny dział.
FF był bardzo długo najaktywniejszym na mmorpg.pl działem dotyczącym jednej gry, zaraz po WoW. Poniekąd było to praktycznie oficjalne forum polskiej społeczności w tej grze. Podejrzewam, że jak wyjdzie FF14 to ten dział odżyje, bo ostatnio najaktywniejszy temat w tym dziale to newsy dotyczące nowego mmo Square Enix.
@Lamoon
W przypadku Aion, Who, Sto, Dfo... też były kilkuset stronicowe wątki w Ogólnych czy Beta-Test'ach. Czy był to dobry powód aby tworzyć dla tych gier osobne działy? Trudno powiedzieć, ale jeszcze trudniej się nie zgodzić, że te działy są praktycznie martwe. Z drugiej strony swego czasu był płacz o dział dla FE, do dzisiaj go nie ma i jakoś nie wydaje mi się żeby był potrzebny. Aktualnie to forum praktycznie można by okroić do panelu INNE oraz działów Ogóle,News i Beta-test, a do tego przemianować Trade-Board na Handel Kontami i Goldem w WoW
@all
Takie moje przemyślenia w świetle nadchodzących zmian.... może niektórzy podobne zdanie mają
Kiedy to forum powstawało było pierwszym tego typu forum w Polsce i zrzeszało praktycznie całe mmo community. Z czasem dołączali kolejni, powstawały nowe działy, miało to sens. Przez tą prawie dekadę w naszym kraju (i nie tylko) zmieniło się bardzo wiele i obecny profil forum nie do końca się sprawdza. Mmorpg.pl nie jest w stanie ściągnąć na forum takiej ilości graczy danej gry, aby każdy dział tętnił życiem. Pewnie sami zauważyliście, że obecnie 90% tematów strikte dotyczących gier mmo to jedynie wymiana naszych opinii i info, a do tego osobne działy koniecznością nie są. To, że aktywność w niektórych działach jest praktycznie zerowa, nie znaczy, że nikt w takowe w naszym kraju nie gra. Po prostu nie są popularne wśród community tego forum, a że community to praktycznie ci sami ludzie od lat, to jest jak jest. Forum niestety ma opinię troll-boardu, zresztą nie bezpodstawnie. Jest tu bardzo specyficzny klimat - mi akurat odpowiada - ale jest też dużo osób, które forum czytają od lat, ale nigdy się z tego powodu nie wypowiadają, a część w ogóle omija z premedytacją forum szerokim łukiem... Tutaj też jest problemem wspomniany znak dzisiejszych czasów - założenie strony/serwisu/forum na temat danej gry to żaden problem, a obecnie tendencja jest taka, że im więcej tym lepiej, więc potem mamy pierdylard pseudo-oficjalnych serwisów każdej gry, które wręcz walczą o gracza promując się (czasem nawet dość agresywnie) w tych grach , u konkurencji i także tutaj. Obecnie też każda gildia, niezależnie od wielkości ma swoje forum, niektóre nawet wymagają na nich aktywności. Biorąc pod uwagę wszystko powyższe wniosek jest jeden - dawna misja powiedzmy społeczno-medialna forum nie pasuje od dzisiejszych czasów. Wiem, że ameryki nie odkryłem i piszę to czego każdy tutaj jest świadomy, ale może dobrym pomysłem by było w tym świątecznym okresie, trochę nad tym wszystkim zadumać
To forum skupia masę zdolnych, kreatywnych ludzi, którzy jedyne co tutaj robią to skaczą sobie do oczu. Samo forum przez dekadę też zatrzymało się w rozwoju, a potencjał miało taki, aby stać się rozpoznawalną w Polsce marką. Jedyne zmiany przez lata to dodawanie lub usuwanie działów. Teraz też się zastanawiamy się czy dodać kolejny dział dla 5-10 zainteresowanych, czy nie. Jedyna nowość to konkurs na nowy template, tylko tutaj się trzeba zastanowić - po co - bo generalnie to tak jak zapakować barani bobek w papierek po najdroższych truflach
Więc tutaj moje pytanie - czy "nowa władza" ma jakiś pomysł na dalszy rozwój forum, czy w ogóle chce coś robić w tym kierunku, czy zostaje tak jak jest, a ewentualne zmiany kończą się na template i update skryptu? Mi tam w sumie wszystko jedno, ale jestem ciekawy