Buka napisał(a):
Sobtainer napisał(a):
Ale hdr nie jest wcale taki prosty, musisz znać manualne myki aparatu żeby zrobić dobrze hdr, a efekt nieziemski, zwłaszcza przy dobrze zrobionym zdjęciu.
Ty w ogole Sob masz pojecie o tym jak sie robi HDR i na czym to polega? Jakie "manualne myki aparatu" Twoim zdaniem trzeba znac zeby zrobic HDR-a?
Jedyne co aparat powinien miec, jesli mamy ochote pobawic sie ta technika, to bracketing ekspozycji (i to niekoniecznie, bo chocby w PS mozesz sobie rozbic dowolne zdjecie na 3, 5, 9 fotek o roznych wartosciach EV). Pozniej zostaje juz tylko lub az obrobka.
Nie nie mam pojęcia, po to założyłem ten temat.
Jedni piszą, ze można psa używać do tego, jedni piszą że można manualnie ustawiać jasność obrazu. Więc tworząc zdjęcie w hdr, robimy ciemne, przejaśnione i idealne po czym łączymy je za pomocą automatyzacji psa. To jest wiadomość którą wyczytałem w necie, nie sprawdzałem tego, nie wiem jak o się ma w praktyce, ponieważ próbuje się tego nauczyć, NAUCZYĆ, rozumiesz co to oznacza? że mam ochotę otworzyć swój mózg na wiedzę w tym temacie.
Chciałbym ją uzyskać, bądź poczytać co macie w tym temacie do powiedzenia, a nie słyszeć co drugiego posta że ten to, że ten tamto i nic nie wnosicie poprzez wjazd na moją niewiedzę. Zwłaszcza, że żaden z Was nawet foty nie wkleił jeszcze swojej. Nie wspominając o jakimś żenującym disco polo na zdjęciach które miażdżą efektem i zostały zrobione w naprawdę niesamowity sposób, nie wspominam w ogóle miejsc na tych fotach... no ale przecież na forum mmorpg.pl jest wiele znakomitości którzy focą lepiej, znacznie lepiej.