oba będą wyglądały kiepsko, potrzebujesz specjalnie sformatowanego tekstu pod wielkość swojego wyświetlacza. Takie standardy jak doc/pdf to czyta chyba wszystko (a jak nawet nie to konwerterów jest zatrzęsienie i konwersja trwa sekundy), tylko, że żeby dokument ładnie wyglądał na twoim sprzęcie potrzebujesz domyślnych i cwanych formatów - prc, ltr, epub etc.
Chyba, że rozpiździel na ekranie Ci nie przeszkadza - wtedy ładujesz z marszu pdf/doc/rtf czy co tam jeszcze ludzkość do tej pory wymyśliła
Xanth - a coś do porównania plików rtf? Bo kompletnie nie rozumiem dlaczego niektóre rtf-y po przerobieniu mają polskie czcionki a inne nie. Z boku wyglądają identycznie, identyczna czcionka - może gdzieś można podejrzeć sposób kodowania znaków etc? Calibre mi pasi bo konwersję robi się jednym kliknięciem, za bardzo nie chce mi się bawić w zaszywanie czcionek etc.. Imho rozwiązanie jest proste, tylko ja go nie widzę
edit: problem rozwiązany, wystarczy nagrać takiego rtf-a zagnieżdżając w nim czcionki i calibre ładnie sobie już radzi.
I może kogoś zainteresuje przy okazji:
Z okazji Warszawskich Targów Książki Kolporter zaoferuje swój eCzytnik, eClicto, w wyjątkowej cenie - za 499 zł (obecnie eCzytnik kosztuje 899 zł). Specjalna cena będzie obowiązywać tylko w dniach 13 - 19 maja lub do wyczerpania zapasów.