Kurka... Tomtom ma możliwość wrzucania "warstw" - obrazów które pojawiają się jako tło w podglądzie mapy. Tam gdzie mamy pokrycie można sobie wrzucić np. obraz satelitarny, a tam gdzie nie - po prostu mapę.
Jedyny myk polega na tym że trzeba mieć źródło tych map/obrazów (googlemaps/openstreetmap.org), pociąć, opisać koordynaty gps i skalę. Właśnie próbuję znaleźć jakieś źródła gdzie można pobrać gotowe rzeczy ale... praktycznie ich nie ma !:o W TomTom home jest ze 100 pozycji do pobrania ale nic co by mnie interesowało (mapy obszarów słabo pokrytych samą mapą TomToma - Grecja, Bałkany), to co jest to jakieś lokalne ciekawostki typu Suomenlinna w Helsinkach czy mapa Cebit 2008. Dziwne :/ Szczególnie że dystrybucja np. openstreetmaps jest legalna jeśli tylko zaznaczy się źródło map.
Z racji tego że inne przypadki ledwo się ocierają o legalność, chciałbym zapytać czy nie spotkaliście się z miejscem gdzie ludzie się dzielą gotowizną
(pocięte rastry ze skalą i koordynatami). Szukam już drugi dzień w necie i nie mogę nic znaleźć, jak na razie najbogatszym źródłem z jakim się spotkałem jest właśnie TomTom Home.
Według mnie to świetny patent jest bo dostaje się mapę gdzie może i nie ma prowadzenia po sznurku, ale wiadomo przynajmniej w którym miejscu na mapie się jest.
Najwyżej trzeba będzie samemu pociąć na wakacje :< Ale nawet tipów żadnych nie mogę znaleźć w stylu: jakiej skali i rozdziałki najlepiej użyć do określonych zakresów zooma w TT, itp. ...