Huba napisał(a):
To ze w dzisiejszym swiecie mam szanse sie wybic zawdzieczam sobie, i swojej rodzinie. Lewica cokolwiek robi to rabuje nasze osiagniecia. Pozatym feudalizm skonczyl sie zdecydowanie szybciej niz powstala lewica, to raz.
Dwa: przyznaje, ze bledy konserwatystow, chamskie traktowanie biedniejszych, wyzysk, wywyzszanie sie, ponizanie ludzi itp napedzaja lewicowe nastroje, i przez to ludzie kreca bat na wlasne d... Ale sorry, ja nie chce zeby mi ktos cos "dawal". Bo zwykle to sie laczy z tym ze mamy dosc wysoka cene.
To, że dziś masz takie szanse jak masz zależy min. od tego jak kształtowały się społeczeństwa europy przez ostatnie 2000 lat. Stosunki społeczne były przez większość tego czasu tak fantastyczne, że skończyły się rewolucją francuską. To tyle jeśli chodzi o koniec feudalizmu. Tu mała uwaga, żeby uniknąć dyskusji kto był/jest lewicą a kto prawica i co kto zrobił:
"Termin prawica pochodzi z czasów Rewolucji Francuskiej, kiedy to przedstawiciele szlachty, arystokracji i kleru zasiadali po prawej stronie sali Zgromadzenia Narodowego. Walczyli o utrzymanie feudalnych przywilejów stanowych, potępiali antyklerykalizm, laicyzację oraz postępowe i radykalne zmiany, które wprowadzała lewica."
Huba napisał(a):
Po co mi jakies programy aktywizacji zawodowej, ucze sie czegos co jest potrzebne, ide do pracy, robie swoje, dostaje kase i jest git. Ale nie, mozna zrobic najpierw socjalistyczna szkole, potem program aktywizacji zawodowej, potem dotacje, zasilki, doplaty, i sie okazuje ze czlowiek nie pracuje po to zeby cos osiagnac, tylko po to zeby pracowac. Jesli mam zyc w panstwie w ktorym najpierw ucze sie bo tak chce panstwo, potem pracuje jak wol, i place chore podatki bo tak chce panstwo, a potem jakis urzedas mi przedluzy wiek emerytalny albo umre bo panstwo mi "gwarantuje" leczenie za 10 lat, po czym "oszczednosci" w Zusie sie rozplywaja, to ja dziekuje. Wole pracowac na siebie, i potem to co wypracuje jest dla mojej dyspozycji.
.
Daleko mi od twierdzenia, że obecna europa ma idealny ustrój ale historia pokazuje, że lepszego na razie nie wymyslono. Ten cały socjal ma w założeniu wyrównanie szans w społeczeństwie. Wiem, że to nie fair i że ktoś musi do tego dopłacić, ale takie są koszta zapewnienia względnego spokoju i poziomu życia. Przez cały okres trwania cywilizacji nie było takiego społeczeństwa w którym jeden człowiek nie robiłby na drugiego. Jedyne co się zmieniało to proporcje, dla tego to ci piszesz o to także utopia. Chyba, że pojedziesz na jakąś bezludną wyspę, wówczas faktycznie będziesz pracował tylko na siebie.