Tor-Bled-Nam napisał(a):
Czy ktos z posiadaczy e-readerow ma w swoim modelu slownik angielski? Interesuja mnie wrazenia z uzytkowania tego podczas czytania. Czy wygodnie i szybko mozna sprawdzic znaczenie slowa podczas czytania czy trzeba sie naklikac?
W sumie kiepsko sie wstrzeliwuje w temat, ale na temat slownika cos powiem - na iPhone 3gs (4g tez na pewno, 3g- nie wiem) apple razem z softem 4.0 wypuscil aplikacje do e-bookow. Mozna sciagnac naprawde w cholere ksiazek za darmo (starsze + klasyka, nowosci pewnie tez beda dostepne ale za oplata), mozna tez uzywac tej aplikacji jako ebook reader.
Jedna z ciekawszych opcji jest wg mnie wlasnie slownik ktory pozwala _blyskawicznie_ sprawdzic znaczenie pojedynczego slowa lub zwrotu - zaznaczasz slowo, klikasz 'dictionary' i doslownie od razu masz wyswietlony result. Wynika to z tego ze slownik jest cache'owany na iphonie.
co do samego readera - pewnie dla wielu wyswietlacz jest zbyt maly zeby w ogole uwazac to za reader - zgadzam sie z tym. tyle ze nie kazdy reader jest rowniez telefonem.
Dla mnie ekran jest ok. Bateria w iphonie z wylaczonymi wifi, nawigacja etc trzyma dosc dlugo, wiec problemow z 1-2h bateriami raczej nie bedzie.
Aplikacje polecam sprawdzic wszystkim posiadaczom jaTelefonu, jest dostepna w appstore (free) ale chyba wymaga firmware'u 4.0.