Sou napisał(a):
Nyx napisał(a):
Ta rulę można tez do komina wentylacyjnego zamontować
Jestes pewien? Mi sie wydaje ze jesli taka rure zamontujesz w polowie rury i zacznie pompowac to ci na dole moga miec jakas cofke...
Nyx, chcialbym zobaczyc co na ten temat powie kominiarz,gdy zawita do Twojej kamienicy
co do takiego "wolnostojacego" klimatyzatora, z ktorego wychodzi rura. moj ojciec zalatwia sprawe u siebie tak (a tez grzeje mu slonce niemilosiernie na ostatnim pietrze), ze wystawia ta rure przez uchylone okno i
uszczelnia je jakims tam kocem. do tego okna, w ktore najbardziej napieprza slonce latem zakleja na zewnatrz takimi srebrnymi matami, ktore gdzies kupil - maja one gumke w kazdym rogu, na okno nakleil w rogach samoprzypelne,plastikowe haczyki i zawiesza sobie te maty jak slonce nie daje litosci. zajebiscie to zdaje sprawe, wyglada z zewnatrz niezbyt estetycznie, ale szczerze mowiac to who cares? ja osobiscie tez mialbym w dupie to,ze okno jest po poludniu czyms obklejone na zewnatrz, ale przynajmniej nie jest mi goraco ;]
co do pytania czy wystarczy schlodzic pomieszczenie i temp sie utrzymuje przez dluzszy czas - tak
zamontowanie na stale,normalnej klimy w bloku/kamienicy jest praktycznie niemozliwe bez zgody i wspolpracy wlasciciela, w spoldzielniach mieszkaniowych nie slyszalem, by ktokolwiek sobie zamontowal, w kamienicach znam jedna osobe, ktorej na poddaszu udalo sie to zorganizowac.