Cytuj:
Co do kosmosu jego rozmiaru i prawdopodobienstwa to taka rozmowa na chwile obecna jest ciezka do prowadzenia - zbyt malo o nim wiemy - mozesz miec racje, mozesz jej nie miec. Faktem pozostaje niewyobrazalnie male prawdopodobienstwo samoczynnego powstnia zycia - dla mnie podchodzi to pod cud - ktos inny moze uwazac inaczej, ale na chwile obecna nie ma zadnego dowodu, ktory sugerowalby mozliwosc samoczynnego powstania zycia.
Nie wazne jak male jest prawdopdobienstwo. Istotne jest, ze w nieskonczonej liczbie mozliwosci, dane zdarzenie wkoncu wystapi.
Dla mnie hipoteza ze ktos tworzył życie jest absurdalna, bo prowadzi do wiekszego absurdu i pytania kto stworzył tego kto tworzył ? Kolejnym absurdem z tego wynikajacym jest powstanie czegos z niczego.
Hipoteza ewolucyjnego multiwszechswiata to przy tym sa naukowe fakty.
Bo jesli zalozymy, ze istnieje nieskonczona liczba wszechswiatow, ktore ewolucuja (chociaz nie w sposob taki sam jak organizmy na ziemi, ta ewolucja ma raczej charakter chaotyczny gdzie zachodza zupelnie przypadkowe zmiany), to jest pewne ze w ktoryms z nich musiala powstac jakas nawet najbardziej prymitywna swiadomosc, pomimo ze wiekszosc takich wszechswiatow moze byc martwa, albo moze nie miec warunkow do powstania skomplikowanych tworow (np. zapadał się do dwóch wymiarów, a w dwóch wymiarach nie mogą powstać bardziej skomplikowane twory).
Zycie w naszym wszechswiecie to kwestia czystego przypadku. Moglismy powstac a moglismy nie powstac, tak naprawde nie ma sie tu nad czym za bardzo zastanawiac, teoria chaosu doskonale to obrazuje ;p.
Nie bierzesz tez pod uwage, ze niezalenie jak male prawdobienstwo wystapienia zdarzenia jest, to ono wkoncu nastpi, jedynym pytanie jest w tym przypadku kiedy ? Tak sie zlozylo, ze w naszym wszechswiecie dojść do tego juz bardzo dawno temu, jeśli miałbym strzelać to około 8-7mld lat temu.
Cytuj:
Darwin przedstawil teorie ewolucji, ktora nie tlumaczy w jaki sposob powstalo zycie, czy w jaki sposob z bakteri powstaly ssaki - jednak ludzie wykorzystuja ja jako wyjasnienie powstania zycia na ziemii.... Taka wiara wg mnie nie rozni sie niczym od wiary, ze swiat stworzono w 7 dni.
teoria darwina nie tlumaczy rownierz w jaki sposob z malp powstali ludzie. Bo widzisz, teoria Darwina nie tlumaczy jak z czegos powstalo cos innego, tylko tlumaczy ewolucje jako taka. Nie mozna podwarzyc a w jaki prawdziwosci ewolucji, bo jej dowody mamy przed oczami (wystarczy
pojsc do jakiegos muzeum zwiaznego z natura).
A w jaki sposob z bakterii powstału ssaki ? W zaden. Njapierw powstały pierwotniaki, pozniej bardzo lozono organizmy wielokomórkowe. To kwestia adaptacji do nowych warunkow. Ja juz tego za dobrze nie pamietam, musialbym poczytac, ale z tego co mi wiadomo to ewolucja ogolnie rzecz biorac bardzo dobrze wyjasnia roznorodnosc biologiczna na naszej planecie.