Cytuj:
"Zlam ducha", znaczy dokladnie tyle co "zabij ducha" i nie widze powodu, dla ktorego moglbys twierdzic ze jest inaczej. jest to dosc niewyrafinowana przenosnia, a wrecz alegoria, ktorej interpretowac inaczej nie nalezy.
Ja uwazamze zabicie to nie to samo co zlamanie ale ......
{quote]
Czym jest wedlug ciebie twoj sens istnienia? Wielu ludzi - takze tzw. humanistow, za cel zycia stawia sobie samo zycie - to najgorsza biernosc jaka czlowiek moze popelnic. ktos moze twierdzic, ze ja jestem bierny, bo nie daze i nie mam zamiaru dazyc do uzyskania jak najlepszego statusu materialnego czy wszechstronnego wyksztalcenia. takim ludziom nawet juz w twarz sie nie smieje, tylko probuje im wyjasnic pewna sprawe. probuje im przypomniec, ze sa ludzmi, ze maja umysl, ktorego mozliwosci sa przez nich samych ograniczane - ich jednak to srednio obchodzi. sa zadowoleni ze swojego zycia, ktorego tresc polega na stawianiu sobie kolejnych materialnych lub intelektualnych celow zyciowych. jesli chodzi o intelektualne cele, to nalezy zaznaczyc, ze nie sa one najczesciej zwiazane ani troche z prawdziwa madroscia zyciowa. wedlug tych wlasnie 99.5 +-0.4% spoleczenstwa, madrosc objawia sie podporzadkowaniem sie panujacym w spoleczenstwie normom. jesli czlowiek swiadomie lamie normy, to z reguly wie/sadzi ze robi zle, chyba ze ma alternatywny system wartosci, lub nalezy do spoleczenstwa w ktorym ten system wlasnie, opiera sie na innych filarach, niz nasz - europejski.
[/quote]
Moj cel
a musze miec jakis cel ?
Smieszne jest to ze kazdy w zasadzie system wartosci opiera sie na tych samych przeslanakch niezlaeznie od pnia z jakiego wyrasta
Cytuj:
nawiazujac do tego co napisalem wyzej, stwierdzic mozna, ze zlamanie ducha, bedacego miejscem w ktorym gniezdza sie wszelkie idee, w tych 99.5 +-0.4%, juz nastapilo, albo wrecz nie dane mu sie bylo rozwinac. ludzie dzis jak mrowki, jak pszczoly funkcjonuja w spoleczenstwie, nie swiadomi tego po co to wszystko. mozna oczywiscie powiedziec, ze to wszystko dla cywilizacji... ale czy zachowanie gatunku, nie jest cecha typowa dla zwierzat? kolejny to dowod, ze czlowiek dzisiejszy, blizszy jest zwierzeciu, niz czlowiekowi.powracajac do mrowek - kazda z nich zna swoje miejsce i mechanicznie wykonuje co do niej nalezy, tym tylko ustepujac czlowiekowi, ze jej nie dane bylo myslec - natura nie dala jej szansy, na zdobycie madrosci.
Bzdura - roj jako calosc ma pelna swiadomosc istnienia i dazenia do okreslonego celu. Nie porownuj ludzi do doskonale zoragnizowanych owadow - bo u ludzi nie liczy sie dobro ogolu czy dazenie do dobra ogolu a moja walsne male JA
Cytuj:
system wartosci, jest czlowiekowi narzucany z gory, z gory jest mu narzucane to co ma w spolczenstwie robic, pomimo uludy wolnosci wyboru - jesli ktos jest wolny, w spoleczenstwie go nie ma. jak napisal Emil Zola bodajze "Człowiek rodzi się wolny, a całe życie tkwi w kajdanach" - te kajdany sam sobie wykul, wykul je kiedy stal sie czlowiekiem i kiedy zaczal tworzyc pierwsze male spolecznosci.
Zola albo ktos inny to sciagnol z bibli poniewaz Bog obiecal czlowiekowi wolnosc i tak jest - jedyne kajdany jakie zakladamy sa te ktore sami twozymy
Cytuj:
tym wlasnie mozna tlumaczyc brak wolnosci umyslu jednostki ludzkiej - wszak nie ma jej ten umysl od poczatku swego istnienia i tylko jednostki, ktore chca myslec i nie boja sie tego, nie boja sie przeciwstawic calej rzeszy "normalnych ludzi" maja szanse na iscie ludzkie zycie.
Bzdura. Sami sie pozbawiamy wolnej woli i prawa do myslenia.
Cytuj:
Ludzie z Dachal nie rzucali sie na karabiny, ale dlaczego? zapewne 99.5 +-0.4% z nich, nie robilo tego gdyz instynkt samozachowawczy, kazal im zyc.
Ksiazka : Archipelag Guag - Historia Polki opowiedziana bardzo fragemntarycznie ktora przybywa do obozu dumna i wyniosla.
Cytuj:
myslisz ze zastanawiali sie dlaczego tego nie robia? nie. oni mieli swiadomosc, ze musza i chca przezyc. a pozostali, ci inni, nie robili tego,
Ta sama ksiazka - ten sam tekst - nie ludzie bedacy we wladzy instynku nie zastanawiaja sie i nie rozpatruja. To jest wlasnie roznica pomiedzy duchem a instynktem.
Cytuj:
gdyz swoje zycie traktuja jako misje, ktorej celem jest dazenie do idealu duchowego, do boskiej czesci swej ludzkiej natury. i idealem mozna sie stac, chociaz nikomu sie to pewnie nie uda...
Ideal.
Udalo sie kilku :
Jezus z Nazretu, Franciszek z Asyzu, Ojciec Pio itd ...
Cytuj:
podsumowujac: ludzie w ktorych ducha nie ma, za ducha biora swoj instynkt czy jednak slusznie? instynkt to nstyknt, duch to duch. ci nieliczni, ktorzy ducha posiadaja, tracac go nie umra, gdyz wlasnie instynkt im jeszcze pozostanie.
Zwroc uwage prosze na fakt ze ja mowie o calkowitm podporzadkowaniu bytu duchowi nie zas sytulacji w ktorej dany byt posiada i jedno i drugie. Jesli uda ci sie okielznac instynkt zawsze go mozesz odzucic w tym takze instynkt przetrwania.
Cytuj:
na koniec dodam ze kazdy czlowiek potrafi filozofowac, ale absolutnie nieliczni, potrafia w swym mysleniu, wzbic sie wyzej, niz reszcie na to pozwalaja ich ziemskie, materialne i pospolite umysly.
Nie kazdy potrafi byc przyjacielem nauki