A ja zapraszam wszystkich do gry!
Tylko jesli ktos chce grac w 14ke musi miec odpowiednie podejscie.
Trzeba wyluzowac i nie walczyc z niedorobkami (bo bugow juz prawie nie ma?) tylko starac sie bawic tym co jest. Nie wypatrywac kolejengo patcha z wypiekami na policzkach by potem po raz kolejny zjechac gre za brak tego co bysmy chcieli otrzymac.
Smiesza mnie wszyscy narzekajacy na surplus, a czy kogos z grajacych obecnie wogole on dotknal?
Cooldown na GL tez mnie poczatkowo zalamal, ale teraz nie czuje zebym sie jakos nudzil miedzy kolejnymi resetami.
Ja uwazam np ze wcale nie musi byc AH, a wystarczylby dobrze ogarniety system retainerow z jakims searchem i zablokowanie mozliwosci bazarowania. Ktos powie ze to arhaiczne rozwiazanie i sztuczne tworzenie utrudnien, ale ja uwazam ze system retainerow, lacznie z wieloma innymi mechanizmami stworzy powoli naprawde fajny klimat.
Wiekszosc ludzi nie probuje nawet zrozumiec systemu tylko odrazu leci z krytyka na podstawie wiedzy czerpanej z calej masy jednakowych mmo.
Ja np nie mam wogole retainera, bo wiem ze szkoda nerwow i czasu. Itemow nie przechowuje tylko wszystko leci do NPC, chyba ze wiem komu moge oddac w niedalekiej przyszlosci.
FF14 ma naprawde sporo fajnych patentów tylko gina w morzu niedorobek i elementarnych brakow. Gra sliczna i drzemie w niej potencjal o jakim morzemy sie przekonac chocby z 11ki (masa jobow, kombinacji, misji, instancji itd) Ja wciaz wierze w 14ke i nie zamierzam czekac az rozwinie skrzydla. Nie pozwole by takie rzeczy jak brak sortowania inv, brak zakladek w czacie czy lag u NPC (bo w combacie jest coraz rzadszy) zniechecil mnie do tej gry. To sa drobne rzeczy, ktore sa oczywiscie wkurzajace ale sa szczegolami ktore predzej czy pozniej zostana poprawione.
Moja wytrwalosc tez ma oczywiscice swoje granice, ale jeszcze sporo 14ce brakuje do ich osiagniecia. Jesli czlowiek pogodzi sie z problemami 14ki zaczyna dostrzegac jej fajnosc.
Wiem ze dalem idealny powod by wyzwac mnie od fanboyow z klapkami na oczach i pożywkę dla haterow, ale wiecie co? SUCK MY TRALALA![/img]