Warto zaczynać, jeśli zostawiło się XI jakiś czas temu i się za tą grą tęskni. Ja tak mam. Przestałam grać w XI ze 2 lata temu i ostatnimi czasy brakowało mi tej gry. Gdyby nie XIV i gdyby XI miała większe szanse jeszcze parę lat pociągnąć, to możliwe, że bym do niej wróciła. Pograłam sobie po XI w inne mmo i nie było takiego, co by mnie na dłużej przy sobie zatrzymał.
Jakbym nie spędziła wcześniej kilku lat przy XI, jakbym nie miała nadziei, że SE poprawi ten produkt, to bym pograła do końca free triala i podziękowała. Nie polecam tego produktu ludziom, którzy spodziewają się doszlifowanego produktu, nie znają dziwactw SE etc.
Mi osobiście brakuje w tej grze klimatu XI. Brakuje mi tego "idziesz tu i bijesz te mobki do 6, potem na górke i do 10 bijesz, potem idziesz tam i tam, dotknij kryształu przy okazji i szukaj party". Teraz wszyscy solo, masa crafterów wszędzie. Nie ma nawet problemu ze spellami czy mapami, bo same się pojawiają. Niby fajnie, bo łatwo. Może trochę za łatwo. Po XI każda kolejna gra mmo zdaje mi się zbyt prosta.
SE dorobi te grę. Prędzej czy później. Szkoda, że do tego czasu zniechęci do swojego produktu jeszcze więcej ludzi. Coś mam przeczucie, że po wprowadzeniu płatności, ta gra opustoszeje... Nie to, żeby mi to specjalnie przeszkadzało.