Cytuj:
Panowie pytanie, latam sobie w 0.0, i chcialbym aby ktos mi przetransportowal statek ktory mam w HI.
Jak to sie robi technicznie ? Musze kupic statek i go nie skaladac , tak aby przelecial transportowcem ? A moze moge juz zlozony statek na nowo rozlozyc na czesci ?
Jesli tak to czy caly fit musi leciec tez w czesciach , czy bedzie on niejako rozlozony razem ze statkiem i po zlozeniu bedzie wszystko?
Generalnie technicznie to wygląda tak ,że sojusze w 0.0 mają paru pilotów jump frachtów ,którzy robią regularne kursy do jita i z powrotem z wykorzystaniem alliancowych sieci jump bridgów mocno skracających czas podróży.
Powinieneś zgłosić się do takiej osoby dać jej spakowany statek i najlepiej w jakimś kontenerze fit z rigami,ammo i wystawić mu na kontrakt.
Kontrakt możesz wystawić nawet jak jesteś 100j od itemków.
Wybierasz assets , stacje w której masz interesujące cię itemki i zaznaczasz myszka , prawy klik i create contract->item exchange ->zaznaczasz private-> podajesz nick odbiorcy.
lub możesz wybrać courier zamiast item exchange .Wtedy przewożący nie ma dostępu i podglądu co ci wiezie - posiada tylko informacje o ilości metrów .Wtedy musisz jeszcze wybrać stacje docelową.
Po high secu dużą ilość metrów można przewieść jedynie frachtem , jump frachtem lub orką.
Statek możesz rozłożyć i spakować.W fitting wybierasz bodajże strip.Następnie musisz zniszczyć rigi jeżeli masz je założone-prawy klik ->destroy + musisz wyjąć wszystko co masz w cargo statku i dronebayu.
Jak jest kompletnie ogołocony wychodzisz ze statku -prawy klik leave.Następnie klikasz prawym na statku i repacke bodajże.
Oczywiście wszystko zależy od sojuszy , bo reniterzy ,pety,małe sojusze- mali gracze w polityce mogą nie mieć tak rozwiązanej logistyki. Musisz się popytać w ally.
Inna opcja sprzedać statek i kupić na miejscu jeżeli jest taka możliwość.
Cytuj:
Generalnie jest tak, ze jak masz sfitowane rigi, to statku sie nie pakuje,
Zależy jakie rigi.Większość jest tania jak barszcz i nie sensu kombinować tylko się je niszczy i kupuje nowe do założenia później.
Przyznam że jeszcze nie słyszałem ,żeby ktoś przy przeżucie rzeczy z high seca do 0.0 bawił się rurką lub carrierem ;o.Szczególnie że te statki takie tanie to nie są.No i ile dodatkowej roboty +ryzyka przy wrzucaniu gratów z high do low. Teoretycznie się da,ale to taki jak dla mnie logistyczny koszmar .Niewiele więcej kaski i masz jump frachta.
Popularna jest za to orka. Do której wejdzie spakowany bs,ma ukryty corp hangar do przechowywania gratów więc suicade killerzy nie mogą się dowiedzieć co wieziesz no i przechodzi przez tunele wormholmowe, którymi głównie się właśnie nimi podróżuje -skanuje się dziurę w swoim 0.0 do high seca.Leci orką do high seca i wracam to samą drogą.