renatkapl napisał(a):
Witam wszystkich. To moja pierwsza przygoda z ff online więc mam małe problemy w grze:
po pierwsze gram Conjurer'em i zepsuła mi się broń, jak ją naprawić i czy mogę zrobić to sam?
po drugie chciałem dodatkowo zrobić z siebie alchemika i/lub kowala, ale nie wiem za bardzo jak. Kupiłem młot, mogę wziąść jakieś questy dla kowala, ale jak coś zrobić, gdzie znajdę "przepisy" jak coś "wystukać"?
po trzecie jak wbić lvl blacksmith'a skoro jak idę bić moby to jedynym atakiem jakiego mogę użyć jest rzut kamieniem, który zabiera szczurowi 2?
plsss help!
1. Jak klikniesz na broń pojawi się nazwa materiału jakim ją można naprawić oraz craftu, który do tego służy. Możesz broń naprawić samodzielnie jeśli poziom craftu jest odpowiednio wysoki, lub poszukać innego craftera w aktywny sposób (shout, tell, say w okolicach danej gildii) lub pasywny (opcja "seek repairs" po kolejnym kliknięciu na przedmiocie). Możesz też poszukać tzw "repair npc", który to naprawia sprzęt do 75%.
2. Przepisy są na oficjalnym portalu FFXIV- Lodestone. Google&search lub odnośnik z launchera FFXIV. Jeśli wziąłeś Local Leve na dany rodzaj craftu to czasem materiały dostaniesz od razu (wtedy gra powiadamia, że tak się dzieje) lub po rozmowie z danym NPC-em. Potem tylko craft i opcja na samej górze "Requested Items"- gra funduje materiały na questowe rzeczy.
3. Craft się leveluje poprzez craftowanie.