Dobra, ja też coś powiem, chociaż tyle tu flamesów, że nie wiem czy jeszcze ktoś to czyta...
Dla tych co mnie nie znają powiem, że grałem po kilka tygodni w EQ, AO i DAOC czyli krótko i w tej kolejności właśnie. Ostatnio znów jestem w EQ - zobaczymy na jak długo heh
Primo: jeżeli chcemy oceniać obiektywnie czy i która gra jest udana która nie, to - sorry Konrador - ale jedynym kryterium może być jej sukces komercyjny (= no of players), a nie opinia Twoja, moja lub kogokolwiek.
Nie sądzę aby w EQ grało 400000 kretynów nieświadomych istnienia innych MMORPG. Skoro ciągle grają, to albo uznali że ta gra ma tajemnicze "coś" czego nie mają inne, albo inne róźnią się tylko powierzchownie i nie opłaca im się zaczynać od nowa. Myślę że i jedno i drugie.
Multimedia: fajnie jak są bajerne jak w AO czy DAOC (no... z tym dźwiękiem w DAOC to może nie do końca) bo sam też na początku piałem z zachwytu zamieszczając destrukcyjne posty tu na forum EQ
ale człowiek się szybko przyzwyczaja i po jakimś czasie przestaje zwracać uwagę na szczegóły textury itp
grafika/dźwięk w EQ nie są zresztą aż TAK złe, nie przesadzaj człowieku... spójrz na - khem - shadowbane... uważasz że to taka rewelacja ? a dopiero za miesiąc wchodzi na rynek!
PvP: oczywiście że jest w EQ i to niekoniecznie na PvP serwerach; o ile pamiętam to np. gildie mogą sobie wypowiadać wojny (hej mistrzowie EQ!
zgadza się?) Nawiasem mówiąc bawiłem się trochę PvP w battlefields w DAOC i nie rzuciło mnie na kolana; w większości przypadków kompletny chaos, żadnej strategii, żadnego planu - nic z tych rzeczy które tak podkreślasz
domyślam się że prawdziwe raidy PvP na high level to co innego, ale... pewnie jak wszystko zależy to od ludzi którzy w tym uczestniczą, a gierka daje Ci tylko interfejs
dobra, starczy bo i tak nikt tego nie przeczyta