Chciałbym poruszyć taki temacik
Jest sobie taki programik Roger Wilco [
http://www.rogerwilco.com ] i właśnie dzięki temu cudeńku gadka z ludkami z całeeeego świata jest możliwa .
Potrzebny jest jedynie :
- mikrofon [ wielu z was ma pewnie słuchawki z mikrofonem , full wypas
]
- owy programik RW
- dobre chęci :>
Wygląda to tak , że jedna osoba stawia serwer [ w ogóle nie obciąża łącza ] , który "robi" za kanał voice-chata . Kanał może być publiczny lub zahasłowany , 'tylko dla wybrańców'
Reszta osób , która chce gadać , podpina się i to wszystko . Jest jeszcze możliwość wejścia na kanał , mimo , że nie ma się mikrofonu , tylko , że wtedy kolo może tylko słuchać innych , hehe .
Teraz sprawa przydatności w MMO . Otóż jest ona ogromnaaaa . Nikt mi nie wciśnie kitu , że to jest bezsensowne/niewygodne/nieprzydatne . Bullshit . Co więcej , ten patent mógłby dać radę nawet w MMORPGach i to z zajebistym skutkiem . Nie musisz nikomu nic pisać na ingame-chacie ... po co , skoro możesz powiedzieć ! Jeżeli chodzi o mój test tego softa , to oczywiście używam tego cuda do fpp [ RtCW - teraz klan THC - RW jest niezastąpione do korekty taktyk podczas gry , wystarczy kilka słów i cały team wie co robić , genialne , czyż nie ?
] . Co więcej , na voice-commie dobrze czuć emocje rozmówcy ... jeżeli ktoś jest na mnie wkurzony , to zazwyczaj to się słyszy/czuje w głosie rozmówcy :S A kiedy ja mam ochotę na wygarnięcie wszystkich żali , robię to , AKCENTUJĄC odpowiednie wyrazy hew hew . I to się musi podobać . Bo jest zajebiste i tyle .
Dlatego namawiam Was do spróbowania się we własnym gronie z tym bajerem . Na pewno WARTO . Ja już się umówiłem z friendsami , że właśnie tak będziemy grać w AO . I będzie pięknie :[]
PS. Jest jeszcze kilka podobnych programików [ np. Teamspeak ] , ale Roger najmniej żre łącze dlatego go rekomenduję .