Na wstępię się przedstawię. Nazywam się Adam Bienias, lat 36. Od 12 lat tworzę gry komputerowe. Brałem udział w powstawaniu wielu gier w tym Wiedźmin oraz Wiedźmin 2. W tej chwili poszukuję osoby do nowego projektu (realizowanego prywatnie), który będzie grą MMORPG. Gra ma przypominać w założeniach, takie gry jak Everquest, Ultima czy Dark Age of Camelot. Poszukuję designer'a gry który na chwilę obecną byłby wstanie stworzyć projekt świata wg moich wytycznych. Docelowo projekt będzie potrzebować 2 designerów, nie mniej, główny designer musi w pełni rozumieć ideę świata którą chciałbym zawrzeć w grze i musi dokładnie rozumieć jaką chcę stworzyć grę.
* gra rozgrywa się w czasie średniowiecza, lecz jest to bardziej alternatywna historia średniowiecza. nawiązania do prawdziwych zdarzeń są zamierzone, lecz nie stanowią głównego trzonu historii który jest zupełnie wymyślony.
* w grze znajdują się 3 wrogo do siebie nastawione krainy. Wstępnie przyjmuję że jest to kraina brytów, kraina nordycka i kraina rzymska.
* jest to świat fantasy, czyli dopuszczalne jest istnienie magii jak i zupełnie wymyślonych stworów. To czego chcę uniknąć to typowo Tolkienowskich opisów stworów. Elfy, dwarfy czy koboldy są jak najbardziej dopuszczalne jeśli są bliższe mitologii germańskiej czy nordyckiej. Czyli np. trolle to brzydcy wielcy ludzie posługujący się magią, zamieszkający góry, a nie jak pokazywał film LOTR wielkie stwory ciskające kamieniami czy jak pokazuje np. World of Warcraft, chude istoty rodem z Jamajki
* istnieje czwarta kraina, główny, zły przeciwnik, z którym zmagają się 3 pozostałe krainy. Ta kraina jest zdominowana przez barbarzyńców.
* każda z tych 3 krain posiada 5 ras które będą grywalne przez gracza
To czego bym oczekiwał od potencjalnego designera gry, to przygotowanie wstępnego opisu świata. Jak wspomniałem docelowo zatrudnimy 2 designerów, lecz dopuszczam też możliwość kupowania krótkich opowiadań czy historii związanych z wymyślonym światem. Nie oczekuję dialogów czy opisów zdarzeń co zrobił jakiś tam król. Bardziej oczekuję opisu każdej z krain na co najmniej 1 stronę, opisujący najważniejsze cechy tej krainy, dający każdemu pojęcie co ta kraina sobą reprezentuje, do tego opis co najmniej 2 ras w każdej z krain, oraz główne wątki kierujące działaniami wszystkich mieszkańców krainy (czyli jakie jest ich nastawienie do świata itp). Oprócz tego opisu, oczekiwałbym również przedstawienie istniejącej już próbki twórczości literackiej, czyli krótkie opowiadanie z dialogami, abym mógł ocenić umiejętności literackie osoby.
W zamian za opis, niestety nie oferuję zapłaty. Autor najlepszego pomysłu, będzie zaprezentowany grupie inwestorów, którzy w przeciągu kilku miesięcy będą podejmować decyzję o finansowaniu projektu. Autor tego pomysłu zostanie głównym designerem gry, a gdy gra trafi do tzw. inkubatora, będzie mógł również otrzymać wynagrodzenie za wykonywaną pracę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby autor we własnym zakresie rozwijał i opisywał świat w czasie gdy będziemy oczekiwać na decyzję inwestorów. Jak wspomniałem w tej chwili projekt nie posiada finansowania, nie mniej został przygotowany koncept gry oraz biznes plan które będą przedstawione inwestorom. Po osiągnięciu statusu inkubatora i rozpoczęciu finansowania, autor będzie otrzymywać wynagrodzenie w wysokości do ok. 5tyś zł.
Jako że to jest nowy projekt nie posiadający jeszcze inwestora, ani nie jest rozpoczynany pod szyldem żadnej istniejącej już firmy komputerowej, proszę o wyrozumiałość i zaufanie co do przyszłości zainwestowanego czasu. W zamian oferuję współudział w tworzeniu finansowanego projektu oraz w przypadku wytrwania do końca projektu, wejście w spółkę i podział zysków (po za normalnym wynagrodzeniem).
Pozdrawiam