Podrzucę jeszcze jeden przepis na pizzę od mojego babona
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 niecała łyżeczka soli
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki wody w temp. pokojowej
Sos:
słoiczek przecieru pomidorowego
kilka łyżek oliwy
bazylia
oregano
czosnek
Wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Dodatki:
co kto lubi
ja najbardziej lubię zestaw: oliwki,salami pepperoni, pieczarki, ser
Sposób wykonania
Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wyrabiać 5 minut (nie lubię wyrabiać ręką, więc albo używam miksera, albo wyrabiam łyżką). Zostawić na 5 minut żeby odpoczęło. Znowu wyrabiać 5 minut. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, miskę przykryć folią i zostawić na pół godziny. Po pół godzinie wstawić miskę na kilka godzin do lodówki.
Wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem, uformować dwie kule, przykryć folią. Rozwałkować lub rozciągnąć w powietrzu dwa cienkie placki.
Ciasto posmarować sosem, ułożyć dodatki. Piec około 10 minut w 200 stopniach.
To jest pizza na naprawdę cienkim spodzie.
Ja czasem robię ciasto wieczorem i trzymam w lodówce nawet do następnego popołudnia.
@Mendol nie wiem jak to u ciebie wygląda ale my kupujemy już startą mieszankę serów w delikatesach Alma i jest rewelacja.