Witaj !!
W zasadzie Calis (w grze Anorien) odpowiedział na twoje pytania ja tylko powtórzę.
Na Tarew Marr gra najwięcej polaków (z tego co wiem) oprócz tego są pojedyncze egzemoplarze na innych serverach, ale raczej na twoim miejscu zaczoł bym na Tarew, a to z kilku powodów.
1. prawie zawsze ktoś z nas jest zalogowany więc zawsze odpowie na twoje pytania.
2. nie ma w zasadzie problemów z Lagami, mimo że jest to amerykański server.
3. w sumie jesteśmy już dosyć bogaci i możesz raczej liczyć że jakiś sprzęt ci od nas skapnie
Jesli chodzi o budowanie obiektów, to niestety nie ma czegoś takiego, chodź kiedyś słyszałem ze były plany wprowadzenia. No w każdym razie puki co nie ma i chyba nikomu specjalnie tego nie brakuje.
Dalej jeśli chodzi o Barda, to jest to naprawdę super klasa ! jast całkiem niezły w melee czyli walce wręcz, a do tego jak nauczysz się wachlować piosenkami to wymiatasz. Piosenki barda są baaaardzo różnorodne, od leczących po zadające obrażenia. Gama piosenek jest bardzo szeroka.
dam ci inną ciekawą stronkę o eq (niestety nie polska)
http://eq.crgaming.com/menu/bard.asp
masz tam podpowiedzi jaką rasę wybrać, w jakie cechy na początku inwestowac punkty, no i oczywiście całą listę spelli itp.
szkoda że nie masz dodatku Shadows of Luclin bo mógłbyś grać kotem - są całkiem dobre na barda
do zobazcenia w Grze