Cytuj:
2003-04-18 09:35, Kiyote napisał:
Kielas niby wszystko ok ale przemysl jakby to mialo wygladac? Sytuacja dla komercyjnej firmy boska : sciaga server do mmorpga, sciaga klienta do mmorpga [za darmo na licencji gpl] rozprowadza itd.. i pobiera oplaty za utrzymanie serverow itp itd.. Wszystko wyglada fajnie jak to sie czyta. Pytanie tylko kiedy programistom pracujacym nad serverem i klientem przyjdzie do glowy, ze ktos sobie tlucze biznes na ich ciezkiej pracy. Jezeli mialoby do czegos takiego nie dojsc to taka firma musialalby miec przezroczysta organizacje, zeby moc sprawdzic czy firma naprawde dziala z pobudek czystko filantropijnych i pobiera oplaty tylko za maintance czy tez bierze za duzo. IMO za duzo tu domyslow i nie sadze, zeby tak moglo byc pieknie.
Kojot ale zobacz ze setki programow OpenSource jest tak rozwijanych i ktos to pisze a sporo firm trzepie na tym kase i co ? i dalej sie to kreci
Cytuj:
A druga sprawa i chyba cos co moglby polozyc kazdy produkt to liczba bugow , exploitow. Pomysl coby bylo gdyby Mythic wypuscilo kod zrodlowy serverka i klienta do daoc ciekawe po jakim czasie ludzie by mieli ponabijane full kasy, mieliby uber postacie itd..
No tutaj to strzeliles ......
Jak dla ciebie zamkniety kod = lepszy kod = mniej bugow to juz mi rece opadaja
Cytuj:
co do appzow z GPL to nadal podtrzymuje , ze jednak ten swistak siedzi i zawija w papierki i to DUUUUZO zawija. Ja tylko jestem ciekaw gdyby z licencji GPL zniklo slowo darmowe a ktos by zaczal sprzedawac to normalnie jako wpelni komercyjny produkt.. wtedy mozna sobie dywagowac ze cos ma tyle tam rynku bo na to sobie zasluzylo na normalnym rynku a nie jak klientow przyciaga magiczne slowo DARMOWE. Nie ciagnijmy zreszta tematu aplikacji bo to nie forum do tego ..
Jednych ciagnie slowo darmowe a innych to ze moga sobie sami kod sprawdzic i w razie czego sami cos poprawic
Inna genialna sprawa GPLa jest to ze jak developerzy sie znudza to kto inny moze przejac paleczke
Nie wiem czy wiesz jak wygladala sprawa z mapa do DAOC ... Na poczatku nazywala sie odins eye i pisal to jeden czlowiek , potem ten gosc stwierdzil ze ma to w dupie i nie chce dalej mus sie tego pisac .... no i co ? Kod byl na GPL wiec paru innych gosci wzielko kod zmienilo nazwe na Excalibur i projekt ma sie swietnie