Ok., więc pograłem kilka ładnych godzin - i teraz niewyspany jestem.
Raport z bety:
Można napisać bardzo dużo o PS, chodź gra nie jest aż tak rozbudowana jak np. Neocron.
Postaram się to zrobić krótko...
Gra zawładnie na 100% graczami lubiącymi takie pozycje na rynku jak:
Quake2, Unreal T. - będę skłonny nawet posunąć się do stwierdzenia iż tak właśnie będą teraz wyglądały gry tego typu, klasyczne "siećówki"(LAN) czy single FPP odejdą do lamusa.
Klimatem gra mi przypomina (śmieszna sprawa), stary jak świat film rysunkowy TRANSFORMERS czy może GI JOE - nie wiem czy ktoś to pamięta a ja nie wiem czemu nasunęło mi się takie porównanie - ale cos w tym być musi.
PS to bardzo dobra gra, prosta w nauczeniu się, bez zbędnych 10.000 głupot jak np. w Neocronie - daje graczowi 100% satysfakcji z czasu jaki jej poświęci.
A to co ją wyróżnia - to iż nie jest nudna jak np. wspomniany Neocron znudził mnie po pół roku - chodź kto wie jak mogłaby się zakończyć sprawa po pół rocznym graniu w PS.
Oczywiście pisząc "dobra gra" pamiętajcie, że to nie jest klasyczny RPG tylko bardziej może mmo shooter, wiec gracze preferujący fantasy, czy może rozbudowanego nadmiernie Neocorna mogą nie być usatysfakcjonowani.
W PS nie musisz marnować miesięcy na szkolenie się, nie musisz tłuc do usrania monsterków aby nabić sobie expa, logujesz się wybierasz uzbrojenie (a tu się za nic nie płaci, liczą się tylko Twoje zdolności - nie wiem czy tak będzie w finalnym produkcie ale pomysł GENIALNY), w zasadzie już po kilku chwilach od pierwszego wejścia możesz dołączyć do gorącej walki.
Grając te kilka godzin w ogóle nie interesowało mnie to ile tego expa zdobyłem, wkręciłem się w klimat i mimo, że mało jeszcze co wiem szło mi całkiem nieźle co sprawiało mi
OGROMNĄ radość z grania - brawo dla sony!
A teraz moje osobiste PLUSY i MINUSY, a minusów jest bardzo mało:
PLUSY:
1. Prostota dająca niebywałą przyjemność z grania
2. Brak pieniędzy co jest (o dziwo), plusem dla tej gry
3. Genialnie zrobiona mapa i nawigacja oraz idealny mini-radar
4. Budynki VR do treningu (opisze to zaraz bo to HIT tej gry)
5. Szybkie, dynamiczne i rewelacyjne PvP
6. Ogromna ilość pojazdów do użytku
7. Ogromny świat gry, bardzo dużo lokacji
8. Rewelacyjny gameplay
9. Uproszczona opcja uzbrajania się oraz ciekawy system implantów
10. Zapisywanie "ulubionego uzbrojenia"
MINUSY:
1. spore wymagania sprzętowe
2. problemy z instalacja pod win XP (może tylko u mnie)
3. bardzo dużo pustych obszarów (pewnie się zmieni a może nie)
4. mimo ściągnięcia 1,4Gb instalki, musisz ściągać w zasadzie 80% od nowa podczas update
Teraz wspomniane w plusach "Budynki VR" (Virtual Reality)
Jak dla mnie GENIALNA SPRAWA!!!! Ukłon dla SONY ogromny.
W tym budynku możesz przenieść się w VR aby trenować, możesz tu używać całego arsenału jaki jest dostępny w grze oraz każdego pojazdu. Dzięki temu zapoznać się z gra, systemem walki oraz wybrać co dla Ciebie będzie najlepsze i jaka drogę rozwoju postaci prowadzić.
Brakuje tego w wielu grach mmorpg, gdzie tworząc postać i rozwijając ją mozolnie na końcu okazuje się ze typ broni jaki wybrałeś kompletnie Ci nie odpowiada a zmarnowałeś na to dwa miesiące grania.
Do opisania jest ZNACZNIE więcej a to tylko malutki wycinek tego co PS oferuje, ja grałem zaledwie kilka godzin (cos ok. 8-10), ale bawiłem się świetnie mimo iż (i celowo pisze to na końcu), gry tego typu nie są od jakiegoś czasu moimi ulubionymi.
POLECAM - każdemu kto lubi: Counter-Strike'a, szybkie akcje, dobre walki PvP, gigantyczne wojny w których jesteś tylko mała cząstka ale czasami możesz się wykazać, shootery, quake like game, unreala i masę innych podobnych gier (pisząc o Quake, chodzi mi tylko o klimat czy moze raczej sposób grania - PS jest o wiele bardziej rozbudowana gra i wymagającą sporej ilości taktyki i sprytu dając nie mniej a nawet więcej rozrywki i zadowolenia ze spędzonego czasu).
NIE POLECAM - każdemu kto lubi: fantasy i podobne, gry gdzie możesz godzinami cos budować, handlować czy tez łowić ryby, itp., zwiedzać mapę w poszukiwaniu przygody, ograniczać się do minimalnego PvP a nastawiać się na długofalowe PvM, gromadzić dobra aby stać się najbogatszym, itp., itd.
Jeżeli cos pomyliłem w opisie to sorry wielkie ale tłumaczyć to trzeba zaledwie kilkugodzinną grą.
Na sam już koniec informacja wydaje mi się dosyć istotna:
Ktoś, gdzieś napisał, że w PS nie pogra się samemu a tylko i wyłącznie w grupie - więc, to nie jest do końca prawda, dobrze jest grać w większej grupie (team), ale spokojnie można grać też jako "wolny strzelec" i prowadzić akcje na własną rękę - na początku grałem dołączając się do rożnych grup a potem ok. 3 godzin grałem sam - jedna i druga opcja daje masę radości.
Mógłbym o PS napisać tak ze 3-4 razy więcej ale... do zobaczenia na polu walki!!!
ps. Ja gram na serwerku "Emerald" w imperium "New Conglomerate".
http://www.newconglomerate.com/
a nazwa avatarka oczywisice jak zawsze i wszedzie McLAREN
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: McLAREN dnia 2003-05-08 12:00 ]</font>