embe napisał(a):
Potrzeba matką wynalazków i powstania szybko programiki do wyciągania danych o dps itp jak to było np w rift, mody oficjalnie nie ale gorsze będą te nieoficjalne, a makra na skryptach lub z klawiatury/myszki to też nie problem.
Jak widać na cwaniactwo nikt nie znajdzie sposobu, więc nie wiem czy blokowanie tego oficjalnie jest lepsze od pilnowania i wsparcia ingame.
Wiesz dużo zależy od tego jak Devsi zrobią grę , system logów ,etc
W Lotro (przynajmniej do niedawna nie wiem jak teraz) , nie było bolca ,żeby zrobić in-game meter , który by pokazywał jednemu graczowi dps/healing /etc innych graczy. Po prostu tak było zrobione ,że się nie dało. Był dps meter ,ale tylko przez parser uruchamiany ręcznie i tylko sam sobie mogłeś mierzyć i ogólnie dosyć uciążliwy w obsłudze ponoć (nie wiem nie używałem).
Dopiero jakiś czas po F2P , Turbine pozmieniała system , dała dużo większe wsparcie dla add-onów , więcej rzeczy combat log zaczął pokazywać i ktoś tam wiem ,że zaczął modzić penis metra ,ale jak przestawałem w Lotro grać to jeszcze takiego coby pokazywał dps członków całego fellowship-a nie było.
Tyle lat. Da sie? Da.
Tylko combat log musi być restrykcyjny , a spora część mechanizmów gry musi być nieznana.
Makra na myszce / klawie. No jasne jakiś tam mały odsetek graczy mających np. programowalne myszki , sobie macro zrobi ,ale to nie chodzi o to ,żeby jakaś tam mała grupka harcore graczy nie miała do tego dostępu. Chodzi o to ,żeby pozostałe 99% nie mogło tego zrobić , żeby to nie stało się powszechne , że każdy biega sobie z 3 makrami i wszyscy grają /robią tak samo. Rzygać się chcę jak takie coś widzę imho. Jeszcze zrobić itemizację żeby był jeden słuszny build i już mamy biegające klony kurwa.
Imho oficjalne wspieranie vs. zwalczanie gównianych rzeczy zawsze będzie gorsze.
To ,że syf z nieba leci to nie znaczy ,że trzeba usta otworzyć , tylko parasol wyjąć nawet jak rozbryzgi z ziemi trochę uwalą cię po nogach.
A devsi Rifta to wrzucają rzeczy znane m.in. z WoW jak np dungeon finder mimo ,że się narzekali na początku ,że nie dodadzą go , bo wiadomo ,że w Rift jest mega duży odsetek ex-WoW graczy ,a sama gra opiera się na podobnym schemacie (ultra szybki levelling i dużo instancji/ rajdów , gear progess , tiery ,etc).
@inside
Tak wiem o tym ,że heal tylko sam siebie i brak klasycznego WoW type agroo. I bardzo dobrze.
Najbardziej mi chodziło o dps meter i ewentualnie inne "mierzacze" , takie które są możliwe w systemie GW2.
Edit:
O gear score mi się przypomniał brrr , to jest dopiero szmatława rzecz. Jak można oficjalnie coś takiego do gry wrzucić to do tej pory zachodzę w głowę.