Dla mnie emulatory to ciekawy pomysl i alternatywa dla tych, ktorym nie starcza kasy na oplaty za granie na oficjalnych serwerach.
Niestety trzeba pamietac ze postawienie swojego serwera to nie jest tak prosta sprawa i czesto biora sie za to ludzie nie majacy pojecia co czynia - tak bylo kiedys z kilkoma free-shardami dla UO w polsce.
Najpierw wielki zapal duzo zabawy a po miesiacu nikt juz tam nie przychodzil.
Dlaczego? rozwiaznie jest proste...
Chcesz postawic wlasny serwer?
1. Znajdz dobra ekipe, ktora bedzie zajmowala sie tym serwerem.
2. Musisz miec bardzo dobre lacze (!) - w polsce to jest bardzo duzy koszt.
3. Musisz miec bardzo dobry i szybki serwer - nie komputer domowy
4. Pamietaj, ze utrzymanie takiego serwera to nie tylko koszty ale i CZAS jaki bedziesz musial poswiecic.
Jezeli chcesz sie tylko pobawic to nie widze sensu stawiania serwera, jezeli natomiast chcesz postawic dobry serwer i zgromadzic duza ilosc zadowolonych graczy pamietaj, ze to nie jest proste i wymaga przynajmniej kilkuosobowej ekipy odpowiedzialnych ludzi.
Do tej pory udalo sie to niewielu i jezeli mam byc szczery w polsce przy naszych cenach i jakosci lacz nie warto chyba az tak sie poswiecac - oczywiscie mowie to w kontekscie gier MMO nie np. takiego Counter Strike'a bo to juz inna bajka.
Sam kiedys stawialem na probe serwer dla UO i po tygoniu meczenia sie dalem za wygrana.
Chodz, jak juz pisalem jest kilka obrych free shardow wiec jak ktos bardzo chce i wie co robi spewnoscia warto, przynajmniej dla tej garstki(w skali gier MMO), ludzi.
Chodz popieram emulatory to osobiscie wole zaplacic i grac na oryginalnych serwerach, przynajmniej moge marudzic jak cos nie dziala... a dodatkowo lubie grac z ogromna iloscia ludzi moze dlatego, ze gry MMO to moja pasja
Co do legalnosci takiego przedsiewziecia, coz to chyba tylko i wyłacznie sprawa wydawcy lub producenta gry, czy zezwala na takie praktyki czy nie zezwala.
Jezeli ktos robi to nielegalnie to w Polsce i tak nikt mu nic nie zrobi jak to czesto z naszym prawem bywa, wiec pozostaje tylko i wyłacznie sprawa wlasnego sumienia.
Na szczescie sa gry ktore mozemy smialo emulowac.
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: McLAREN dnia 2003-05-20 12:01 ]</font>