Spyke napisał(a):
Zastanawiam się na jakiej zasadzie dokłada się ram do laptopów.Czy to się tyczy każdego laptopa czy nowych serii?
Kolejne pytanie ,obiło mi się o uszy że istnieje coś na wzór stacji dokującej do laptopa z wbudowaną dodatkową kartą ,czy może ktoś podać jakieś linki gdzie można o tym poczytać?
Musisz sobie wygoglować ile twój lapek ma slotów na ram. Oraz ile maksymalnie może twoja płyta główna obsłużyć (czasem nowsze biosy obsługują więcej ram - wtedy wiadomo wgrać nowy).
Potem sobie sprawdź w jakimś typu hw64, cpu-z, etc ile slotów obecnie masz zajętych przez ram.
Jak masz wolny slot to wiadomo możesz po prostu dołożyć kostkę, jak masz wszystkie zajęte ale twoja płyta może obsłużyć więcej niż aktualnie ramu posiadasz, to możesz zastąpić stare kości - nowymi większymi, a stare np. opchnąć.
Wymienia się prosto - zazwyczaj jest klapka na dole lapka, którą odkręcasz i wymieniasz/władasz kości podobnie jak w normalnym PC.
Zazwyczaj można to samemu zrobić bez utraty gwarancji, ale są wyjątki także dobrze jest się dowiedzieć.
Kości ram do lapków ma teraz w zasadzie każdy sklep. Ceny podobne jak kości do desktopów jak dobrze pamiętam, czasem parę złotych więcej.
Wymieniać można z tego co mi się wydaję w każdym lapku od wielu lat. Nie wiem jak w jakiś antykach 10 + letnich albo w jakiś mini-lapkach typu 11 cali, ale np. w moim starym Dellu ponad 3 letnim spokojnie można.
Co do tej stacji to nie mam pojęcia. Chodzi o dodatkową kartę graficzną? Jakoś tego nie widzę szczerze mówiąc, ale w sumie różne dziwa są, z tym, że wątpie aby finansowo by się to opłacało. Pewnie sprzedaż lapka + dołożenie kwoty którą byś wydał na takie 'cudo' = w efekcie nowy lapek, który byłby lepszy.