A ja dziś zakończyłem przygodę z pure DEX buildem i mogę zdecydowanie powiedzieć, że każdy punkt wrzucony w DEX, poza tymi koniecznymi do posługiwania się bronią na której Ci zależy, jest punktem straconym
STRASZNIE śa nerfnięte te bronie bazujące na dex w porównaniu do innych i do tego co było w Demon Souls.
Richards rapier (20 dex req) - dalej lepiej jest używać Estoc'a (12 dex).
Iaito (20) - niewiele lepszy od uchi (14)
Silver knight sword (22) - minimalnie lepszy w fizycznym dmg od prostych swordow za raptem 10-12 punktów dexa więcej do wydania
Silver Knight spear (22) - to samo, partizana wymaga 12 dex, ma podobny move set a dodatkowo można ją modyfikować fire/magic/lighting albo enchantować czarami w odróżnieniu od SKS
Murakumo - super ale wymaga 28 str a bonus daje z dex więc trzeba wykoksować str a potem ładować drugie tyle punktów w dex, żeby uzyskać dmg i szybkośc broni takie, jak ma man-serpent sword przy 28 str i "zero" dex.
Dragon Slayer Spear - może fajna broń na jakiś 200+ level bo wymagania i bonusy wymagają dopakowania faith, dex i str mocno powyżej 30 żeby zadawać tym sensowny dmg.
Daggery - maja malutki bazowy dmg więc i bonus ze statsów jest pomijalny. Najlepiej je zrobić na lighting/fire i używać mając tylko 12 dex.
etc etc etc
Anyway... jakby ktoś chciał sobie robić "dex build" to polecam zatrzymać się na 14 dex i używać lighting uchi lub estoca a resztę punktów wrzuć w bardziej sensowne statsy typu vit/end albo nawet resistance - lepiej się na tym wyjdzie niż na pakowaniu w dexa