Z racji, że coraz więcej ludzi zaczyna/powraca do Rifta, chciałby uporządkować parę informacji.
Obecniej najlepszymi serwerami do gry przez polskich graczy to Bloodiron (PvP) oraz Blightweald (PvE).
Bloodiron to najbardziej aktywny serwer PvP EU, na innych nie ma sensu grać. Obecnie dominują defianci co wynika ich przewagi liczebnej oraz większego zaanagażowania gildii raidujacych w PvP. Po stonie guardians gildie PvE niezbyt mocno udzielają się w PvP. Ale tutaj sytuacja jest dynamiczna. Jeszcze miesiac temu to guardianie dominowali.
Polaków na Bloodiron jest mało.
Jeśli komuś bardzo zalezy na grze w dużej polskiej gildii to ma do wyboru jedynie serwer Blightweald. Odradzałbym jednak takie rozwiązanie z trzech powodów.
1. Nie jest to najbardziej aktywny serwer PvE. Na Icewatch gra więcej ludzi.
2. Serwer PvP oferuje to samo co serwer PvE plus World PvP.
3. Na serwerach PvE grają tylko mientkie faje
Tak więc serdecznie polecam serwer Bloodiron. Do wyboru strona Guardians lub Defiants. Na żadnej z nich nie ma polskiej dużej gildii.
Ja gram po jasnej stronie mocy i osobom chcącym dołączyć mogę polecić 3 rozwiązania.
1. Poszukanie jakieś międzynarodowej gildii levelującej. Bycie w gildii nie jest konieczne do szybkiego bicia lvlu. Rift ma sporo mechanizmów sprzyjącym randomom.
2. Dołączenie do Circle of Nine. Mam tam alta będącego leaderem. Gildia jest raczej martwa, jak ostatnio patrzyłem w ostatnich dniach logowało się tam parę osób. Gildia maj jednak 15 lvl, więc są wszystkie przydatne perki, jest chat, może dałoby się wbić na VT.
3. Dołączenie do gildii w której gram obecenie czyli Pain Train. Jest to międzynarodowa gildia endgame PvP, przyjmująca 50 lvl z wysokim PvP rank. Jednak z racji na deficyt graczy PvP myślę, że mógłbym załatwić aby was dodać. Nie pomoże wam to jednak w żaden sposób w biciu levelu bo i tak musielibyście grać tylko ze sobą (ew. z randomami).
Po wbiciu 50-tki musielibyście przejść weryfikację oceniającą skilla, teamplay itd. Nie jest wymagane bycie zawsze na topie na warfrontach (zwłasza mając na uwadze niski rank), ale nie wolno lamić. Do tego jak ktoś będąc klerem decyduje sięna grę dpsem mimo iż brakuje heal`a i na koniec jego wyniki jest 5 razy gorszy od mojego to też dziękujemy.
Najlepiej by było jakby wszytscy się zdecydowali na jedną opcję, żeby sięnie rozdrabniać bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie quitniecie po miesiącu gry.
Na razie skontaktowałem się z Elonisem i Zaboleq.
Kto byłby jeszcze zainteresowany grą na Bloodiron-Guardians ? Oferuję pomoc finansową, merytoryczną
oraz dostęp do którejś z gildii.