mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
**
Avatar użytkownika

Posty: 9516
Dołączył(a): 5.08.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 15:13 
Cytuj  
pstrag dla 4 ok ciezko ale juz dla 2 ok (chyba 13 zl w biedrze 2 pstragi), kaczka chyba 20 zyla stoi plus dodatki niech bedzie ze 24 zl albo pol kaczki.


_________________
Obrazek
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/611443

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 15:26 
Cytuj  
kaczka z biedry jest chuda i malo miesa na niej :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:13 
Cytuj  
Sushi to akurat da się zrobić tanio z byle gówna. Ryż chyba jest w tej całej zabawie najdroższy. Za 25zł 4 osoby się najedzą.
Wołowina i DOBRY drób to już droga zabawa.
Pstrąg to minimum 10zł/osobę (koszt ryby, przypraw, dodatków).
W sumie to da się tanio pichcić, ale trzeba mieć czas na to. Inaczej wychodzi mało ekonomicznie.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:18 
Cytuj  
tylko pstrag jest drogi. przypraw sie nie uzywa do ryb tczewiaku :)

sushi jest chujowe i nie lubie.

a wolowiny nie da sie kupic u nas w miescie. chociaz w wawie mozna podobno zjesc dobre steki z polskiego miesa.

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:29 
Cytuj  
20 000EUR - La Cordon Bleu i nikt ci w PL nie podskoczy.

Polecam przydusić pasa na 2 lata i zaoszczędzić na zachodzie. W 9 mcy zrobisz ten dyplom i nauczysz się gastronomi na poziomie reakcji składników spożywczych i otrzesz się o podstawy molekularnej.

Później to tylko Twoja wyobraźnia.

Co do nauki prowadzenia gastronomii to kurwa sorry, ale właściciel nie jest pro kucharzem i kelnerem to lepiej niech McDonalds otwiera.

Jeszcze nie wspomne o GHP, HACCP, A-controling i w uj innych spraw.

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:33 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
juz nawet nie o to chodzi. ale o technike krojenia, rozbierania miesa, poprawne smazenie ryb itd. itp.
kiedys szukalem ale niestety jedyne co znalazlem u siebie w miescie to kursy gotowania dla dzieciakow.

ale u nas niestety nie ma jeszcze mody na 'gotowanie' wiec pewnie pozostaje nam tylko ogladanie programow kulinarnych :)

a wlasnie, macie jakies ulubione?


A wiesz, że myślałem żeby takie coś uruchomić w PL? W 7miu krajach kucharzyłem, 1 michelin i 3 rosetki chyba stykają. A w zeszłym roku jebłem cały ten marketing i ponownie gotuje.

Ile byś zabulił np. za jeden profesjonalny przepis z przeszkoleniem lub za 1h zabawy? :>

***
Avatar użytkownika

Posty: 13655
Dołączył(a): 24.08.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:34 
Cytuj  
No, mówiłem że pieszczoch pomoże. Omlette Du Fromage le bleu.

******

Posty: 3429
Dołączył(a): 25.10.2010
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 18:58 
Cytuj  
Pieszczoch napisał(a):
20 000EUR - La Cordon Bleu i nikt ci w PL nie podskoczy.

Polecam przydusić pasa na 2 lata i zaoszczędzić na zachodzie. W 9 mcy zrobisz ten dyplom i nauczysz się gastronomi na poziomie reakcji składników spożywczych i otrzesz się o podstawy molekularnej.

Później to tylko Twoja wyobraźnia.

Co do nauki prowadzenia gastronomii to kurwa sorry, ale właściciel nie jest pro kucharzem i kelnerem to lepiej niech McDonalds otwiera.

Jeszcze nie wspomne o GHP, HACCP, A-controling i w uj innych spraw.


Dzieki za info, tylko sie zastanawiam czy ten kampus w Los Angeles ( http://www.chefs.edu/Los-Angeles ) jest scisle powiazany z http://www.cordonbleu.edu/ bo w USA bym przynajmniej dostal federal student aid.
No coz, trzeba bedzie zaoszczedzic przez rok albo dwa, i najwyzej wziac jakas pozyczke gdyby co.


_________________
Obrazek

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 19:09 
Cytuj  
Wyslij e-mail.
Bo cordon bleu jest w Paryżu, Tokyo, LA, NY i bodajże Madrycie?
To możliwe że są powiązani.

******
Avatar użytkownika

Posty: 3478
Dołączył(a): 27.05.2005
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 19:11 
Cytuj  
Pieszczoch napisał(a):
Ile byś zabulił np. za jeden profesjonalny przepis z przeszkoleniem lub za 1h zabawy? :>

Tyle samo co za lekcje tanca.
20-50zl pewnie

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 19:20 
Cytuj  
Hmm to już prędzej grupy max 8 osobowe i po 20zł od osoby za 1h.

Niżej to się nie opłaca bo tyle to można wyrobić ucząc dzieci na korepetycjach hehe.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 19:44 
Cytuj  
wiekszosc knajp w polsce opiera sie o KUCHARZY a nie o wlascicieli.
bo wiekszosc z nich nie ma pojecia o gotowaniu, ale maja kase, ktora wykladaja.
potem to kwestia zatrudnienia odpowiednich ludzi.
takze szanujac twoje doswiadczenia kulinarne pieszczoch, o biznesie nie masz zielonego pojecia.

i we wszystko uwierze, ale w knajpie z michelin to co najwyzej gary zmywales pieszczoch :)


za godzine powaznej nauki bylbym w stanie zaplacic do 50zl :)


Ostatnio edytowano 18 sty 2012, 20:35 przez Mendol, łącznie edytowano 1 raz
******
Avatar użytkownika

Posty: 3478
Dołączył(a): 27.05.2005
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 20:34 
Cytuj  
Pieszczoch napisał(a):
Hmm to już prędzej grupy max 8 osobowe i po 20zł od osoby za 1h.

Niżej to się nie opłaca bo tyle to można wyrobić ucząc dzieci na korepetycjach hehe.

No prowadzenie zajec indywidualnych to kiepski pomysl imo. A do grup to sie nawet zapisza ludzie, ktorzy po prostu nie maja co robic w danym czasie.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 20:40 
Cytuj  
przy grupie wiekszej niz 5 osob to takie zajecia mijaja sie z celem imo.
ale 200zl za godzine pracy to calkiem niezla stawka.
dawaj pieszczoch zrobimy interes :)

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 18 sty 2012, 20:55 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
wiekszosc knajp w polsce opiera sie o KUCHARZY a nie o wlascicieli.
bo wiekszosc z nich nie ma pojecia o gotowaniu, ale maja kase, ktora wykladaja.
potem to kwestia zatrudnienia odpowiednich ludzi.
takze szanujac twoje doswiadczenia kulinarne pieszczoch, o biznesie nie masz zielonego pojecia.

i we wszystko uwierze, ale w knajpie z michelin to co najwyzej gary zmywales pieszczoch :)


za godzine powaznej nauki bylbym w stanie zaplacic do 50zl :)


Michelin - Chef de Partie
3 rosette - Junior Sous Chef

Ale co tam - od tygodnia nie gotuje, trafiła mi się robota ciut do przodu. Wdrażam HACCP w jednej belgijskiej sieci i chyba będę się tego trzymać - normalne 8h dziennie i weekendy wolne. Luksus ;)

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.