Przesadzasz.
Skilli jest 50 czyli polowa a nie 1/3. Support gemow jest 30.
AH w tradycyjnym tego slowa znaczeniu (czyli takiego jak w D3) w grze nie bedzie. PvP mnie w sumie nie interesuje ale juz dawno jest dodany support dla Cutthroat League i Custom Leagues.
Nie wiem co rozumiesz przez endgame ale HnS nie potrzebuje endgame jako takiego - w Diablo 2 przez 7 lat "endgame" to byl Baal , Mephisto, Pindle i polowanie na Czako. Potem dodali Ubertristram ktore jest rehashem contentu. HnS potrzrebuje dobrej itemizacji i polowania na "perfecty" - reszte robia ludzie i handel. A tutaj PoE juz atm robi robote na 9/10 (polowanie na perfecty itp, dostosowyanie itemkow do buildu, itp...) - nawet z nieskonczona itemizacja.
Jako ze farm-boss-runow w PoE raczej nie bedzie (i dobzre w sumie), "endgamem" beda osobne obszary (inne niz 3akty) i obecnie jest ingame wersja mocno testowa tego (Maelstrom Of Chaos) ale to jest totalnie temporary zeby ludzie mieli co robic i bedzie zastapione przez co innego.
Gra jest nieskonczona ofc ale nie az tak bardzo jak uwazasz i to przedstawiasz. 2-3 miechy spokojnie mozna to zrobic o ile cos sie nie popierdoli (wyskakujace z dupy duze bugi czy problemy techniczne) i sie mocno spreza.
Najwiecej czasu teraz zajmie revamp mobkow bo kazdy bedzie dostawal unikatowe skille i typy.
Patrzrac ile oni potrafia wrzucic na jeden patch i ze teraz (poza trade systemem i PvP) to juz raczej rozwoj a nie dodawanie nowych features to jestem spokojny i wierze ze dadza rade.
Do poczytania - nowe Beta Manfesto:
http://www.pathofexile.com/forum/view-forum/253
Z ciekawszych newsow to wywalaja 4ty poziom trudnosci z rozbrajajaca szczeroscia mowiac ze napierdalanie 4 razy tego samego to porazka i 3 razy wystacrczalo do tej pory i wystarczy dalej w zupelnosci. Tak samo zrezygowali z ostatniego "flat" lvlu trudnosci (czyli odoowiednika Inferno z D3) - testowalismy to na poczatku w becie i nie zdalo egzaminu totalnie - ludzie poprostu farmili najatwiejsza mape, gdzie bylo najwicej ltwych mobow na m kwadratowy i tyle z calego contentu na max lvl. Tak samo bedzie w D3.
Bardzo mi sie podoba ze wszytko co robia polega na totalnym odroznieniu i zdystansowaniu sie od tego co robi Blizzard z D3.
Keep up the good work.
Pojawil sie tez developer przecek ze mozliwe ze jednak zdecyduja sie na sety w grze. tylko nie wiadomo jak to bedzie wygladac - watpie ze tak jak w D2/D3. : )