iniside napisał(a):
Moze i tak. Poprostu kiedyś czytałem na blogu (albo wywiad, nie pamietam), dlaczego nie robi sie 64-bit gier. Lakonicznie mozna to strescic do "bo i tak nie ma wiekszej różnicy".
Oczywiscie są 64-bitowe binarki, ale jedyna roznica w stosunku do 32 bitow jest wieksza ilosc ramu jakie mogą zagospodarować. Co ma sens w czasie samego developmentu.
http://us.battle.net/wow/en/forum/topic/3881711856Cytuj:
For the 32-bit client, I'm seeing about these numbers:
Min. FPS: 15.445
Max. FPS: 582.523
Avg. FPS: 194.103
The 64-bit client is producing these framerates:
Min. FPS: 27.231
Max. FPS: 596.547
Avg. FPS: 196.362
W WoW-ie (co nie znaczy ,że w innych grach wyniki nie mogą być gorsze albo lepsze):
W średnich i max fps-ach różnicy nie ma w zasadzie.
W mimimalnych jednak skok jest prawie dwukrotny a to może się przyczynić do zwiększenia komfortu gry - w końcu to najbardziej odczuwamy. Nie wtedy kiedy nam średni fps z 50 do 40 spadnie , tylko te momenty kiedy dps dramatycznie spada do bardzo niskich wartości bo dużo ludzi , bo dużo się dzieję ,etc
Cytuj:
Fwiw My crappy laptop gets about 18-22 fps on average idling in Org with the 32bit client and only bartender installed. I tried the 64bit client with no addons and was getting 26-30fps in IoC.
I totally understand that anecdotal evidence is pointless but it was enough of an improvement to get me stoked for the live release of the 64bit version.
Dobra wielowątkowość i umiejętność korzystania przez grę wydajnie z wszystkich rdzeni + po prostu dobry zoptymalizowany kod jest pewnie ważniejszy ,ale imo jednak warto by w końcu zacząć na 64-bit przechodzić imo jednak jakieś tego profity są.
Drugą stroną jest to ,że faktycznie dzisiejsze programy skompilowane pod 64-bity z powodu tego JAK kod jest pisany nie wykorzystują możliwości i tu trzeba by pisać aplikacje od nowa ,ale nawet bez tego jakieś gainy są.
Jedynym mi znanym wyj. są programy do kompresji / dekompresi - 64 bitowe dostają olrzymiego kopa ,ale gdzieś czytałem ,że to z jakiegoś względu łatwo jest zrobić.