Ok szybkie wrażenia na świeżo. Uwaga wszystko poniższe może ulec zmianie , bo po "chwili" spędzonej to ciężko o uczciwą ocenę.
Zaczynamy:
1. wydajność ssie , tak grafika jest ładna, wrzucone sporo efektów, artystycznie ładnie zrobiona , i ogólnie b. ładne mmorpg jedne z lepszych , choć z drugiej strony tu i ówdzie widać ,że ten silnik ma swoje lata.
No ,ale wydajność jest nieakceptowalna jednak (tzn. questuje się w miarę ok nawet na moim starym złomie ,ale competetive pvp to ciężko by było chyba -choć nie miałem czasu jeszcze spróbować , WvWvW to pewnie byłby pokaz slajdów). Poza tym wydaje mi się ,że to nie tylko silnik graficzny ,ale network code tu wydajność obniża. Robiłem event z dwoma graczami w jaskini i chwilę potem robiłem w tej samej jaskini strory quest solo i ta jaskinia i okolica była dla mnie tylko instancjowana.
Ilość NPC była podobna , bardzo nieznacznie mniejsza ,ale brak tych 2-3 graczy ,spowodował ,że ilość fps była dużo wyższa. Chyba podobnie w 2-3 miejscach w świecie zauważyłem ,ze jak jestem sam w jakimś miejscu z NPC-ami nawet takimi co chodzą ,gadają , i jest ich mały tłumek np. 10 a wejdzie 2 graczy fps-y lecą w dół.
Choć nie wiem może jednak mi się wydaję...albo to jakaś autosugestia czy coś.
Co by nie było do poprawy.
2. Babole - większych gameplayowych baboli nie zauważyłem - skille działają , eventy / questy działają / etc
Drobne rzeczy typu , zdarzyło mi się ,że 'poświęciłem peta aby odzyskać zdrowie' (nekromanta) a pet po śmierci został w powietrzu neiruchomy - no ale to jest pierdoła mało ważna.
3. Wywalanie z serwera Nie wiem czy to arena.net coś robiło czy to od moejgo isp czy po prostu bugi albo niestabllność. Wywaliło mnie 3 razy w ciągu 2,5 h z serwera gdzie ja mam stabilne łącze dosyć i takie rzeczy mi się bardzo rzadko zdarzają w grach online. Na pewno nie 3 razy w ciągu 2,5 h.
4 . więcej nie ma sensu pisać , napiszę o większej ilości rzeczy jutro po 2 turze grania.
=========
Aha żeby nie było ,że narzekam tylko :
Gra jest fajna - prawie na 100% kupię , niech tylko się przyłożą do performance. Są rzeczy naprawdę fajne i nowe , są rzeczy do których się można przyczepić obiektywnie imo.
Drugie nadejście zbawiciela to nie jest ,ale dużo lepiej mi się grało niż w Swtor czy nawet niż w Terę.
Nie mówiąc o jakiś crapach typu FFXIV , EQ2 czy STO które z ciekawości wypróbowałem ostatnimi czasy co się kończyło szybkim unistall.
|