Poziomka napisał(a):
zraz poleje sie strumien flejma, ale co tam..
ktos mi wyjasni o co tak naprawde chodzi w tej grze- do czego ona jest najbardziej zblizona?-do jakiego tytului
ogladalem pare filmikow na YT i jakies z dupy dziwolagi biegaja raz na 2 nogach , raz na 4 lapach z paleczkami w rekach albo strzelaja z pistoletow..lub rzucaja jakies wyladownaia burzowe z dupy .
np
http://www.youtube.com/watch?v=RJC28DUQcZshttp://www.youtube.com/watch?v=a5btWctwe3cmi to bardziej jakiegos fpsa przypomina niz mmo..ale co ja tam wiem./
Po prostu inny rodzaj mmorpg-a.
To czy lepszy czy gorszy to już zależy od osobistych preferencji.
Zresztą nie wiem o co ci dokładnie chodzi , jaki element jest zbliżony ?
Gear w tej grze się mało / wcale nie liczy , no przynajmniej tak ma być niby , choć podejrzewam ,że dla jakiś specyficznych buildów będzie się opłacało wygrindzić gear z odpowiednio rozłożonymi dla wymyślonego przez nas buildu statami ,ale to tylko spekulację.
Poza tym co - trochę ma zbliżonego z fps-ami ta gra , bo combat jest bardziej actiony , gear się mniej liczy , nastawienie na e-sport ,etc
W betę się fajnie grało i podejrzewam że się przez dłuższy czas będzie fajnie grało ,a czy mi na dłuższą metę podejdzie taki styl mmorpg-a - to nie wiem wypowiem się parę miesięcy po release.
Jest imo miejsce i dla mmorpg-a w którym gear się liczy i dla takiego w którym gear się nie liczy.
Zresztą gra grze nierówna - można zrobić imo mmorpg-a w którym się gear liczy a i tak jest fajny ,a można zrobić taki w którym każda nowa porcja tierowanego dungeona robi z poprzedniego gear-u wykałaczki o podłubania w zębach i wtedy jest to zjebane ,no ale to tylko ja
Wszyscy GW2 nie będą lubieć , tak samo jak nie wszyscy będą lubieć Terę (choć GW2 będzie bardziej popularne, ale to akurat mało ważne jest ,przynajmniej dla mnie jako gracza nigdy nie było).
Do czego porównać?
- open world - eventy podają ci "questy" w fajniejszy sposób niż koleś ze strzałką nad głową ,ale oprócz tego masz normalne wbijanie leveli (choć jest downscaling w dół levela jak jesteś w niżej levelowanym miejscu co jest spoko)
- crafting - nie miałem czasu potestować dłużej niż 30 min i zrobić sobie jednego 'baga' ,ale wydaje się takim zwykłym themeparkowym craftem ani lepszym ani gorszym niż w standardowym tehemparku ,ale tu się nic innego nie spodziewałem
- combat - fajnie zrobiony , mi tam wisi czy gear ma znaczenie czy nie ma (no nie do końca ,ale nie przykładam do tego takiej wagi jak niektórzy chyba) ,ale walczy się fajnie , jest trochę dynamiczniejsza niż w przeciętnym mmorpg-u , szczególnie jak się ogarnie postać , to ,że skille zależą od broni ,weapon swapping , pewne kombinację skilli ,etc
- PvP - wypowiem się nt. arenek / BG (w zasadzie to czym się arenka od bg różni? bo nigdy nie ogarniałem tego dla mnie to to samo ...) tylko ,bo w WvWvW za krótko grałem i za słaby performance tam miałem na moim zabytkowym lapku.
tzw. Structured PvP jest fajne , jak zazwyczaj mnie nudzi ,to tu się fajnie grało , nie wiem czemu i kto wie może mi się po tygodniu znudzi ,ale wątpie.
W każdym razie balans jest zrobiony dla małej grupy vs. mała grupa (imo) i arenki są ogólnie ok zrobione i idzie odrobić do pewnego momentu stratę w punktach. Ogólnie w miarę fajny fun.
- Grafika i performance - TERA jest dużo lepiej zoptymalizowana ,no ale ona wyszła w Korei rok temu.
Jakość grafiki opiera się na czym innym imo ,w Terze na wysokiej jakości teksturach i niezłym dopracowaniu technicznym całej oprawy, Ogólnie sprawia b. fajne wrażenie.
W GW2 - jakość grafy opiera się na połączeniu dobrego naprawdę poziomu artystycznego , stylizowaniu grafy miejscami na "olejny obraz" (c) oraz dużej ilości post-processingu.
Bardzo fajne wrażenie sprawia również , tyle ,że w inny sposób.
Czasem prześwituje to ,że jednak silnik ma swoje lata , z drugiej strony w TERA jest podobnie tylko jest to manifestowane b. słabym post-processingiem bo Unreal Engine I nie wspiera w ogóle chyba niektórych rzeczy?
No to tyle , chcesz coś więcej to musisz być bardziej specyficzny i dokładny w pytaniach.
edit: dodany tekst + edycja