iniside napisał(a):
A ja bede. I nie dlatego, ze mi ich szkoda, ale dlatego ze konkurencji na rynku braknie.
O z tym się zgodzę, tyle ,że nie stawiałbym krzyżyka na Sony PS jeszcze.
Na pewno bez walki nie odpuszczą , i nie sądzę ,aby byli stratni na PS3 ogólnie.
Oczywiście stracili prymat na rynku konsol z czasu PS1&2 , ale mimo wszystko sprzedali i sprzedają tego tony , no i z każdej gry i z patchy do gier ,etc mają siano.
Sprzedają też coraz więcej via swój digital distribution , także o ile na pewno PS3 dalece nie spełniła oczekiwań to naprawdę wątpie aby przyniosła straty, imo na pewno zarobili.
Sony popłyneło głównie na telewizorach ,które to przyniosły ileś (nie chcę mi się teraz szukać ile) milardów straty w ostatnich kilku latach - w samym poprzenim roku to było chyba 800 mln $ na dziale telewizorów.
Podobnie zbyt długie trzymanie się lata temu telewizorów kineskopowych (jedna z ostatnich firm która przestała produkować) , discmanów (to samo), porażka na rynku telefonów komórkowych i smartfonów (po krótkim sukcesie straty i w zeszłym roku ostatecznie zerwali współprace z Eriksonem i zapłacili 1 mld euro za ich udziału) , silny jen od wielu lat + parę rzeczy jak trzęsienia ziemi w Jap , tsunami ,etc które jak ktoś śledził newsy odbiły się m.in na Sony.
Podobnie po Fukusmie reglamentowanie prądu dla przemysłuw w Jap = straty dla Sony.
Nie mówiąc o tym ,że firma stała się nieruchawym klocem z rękoma w za wielu miskach jednocześnie.
Akurat PS3 było jednym z ostatnich miejsc gdzie należy szukać problemów Sony i daltego też imo Sony w PS4 zainwestuje i będzie walczyć.
Druga sprawa ,że na pewno Xbox 720 będzie znowu na rynku przed PS4.