Huragan napisał(a):
pieniek82 napisał(a):
Gra na dluzsza mete jest nudna
Moja przepowiednia - gra w ciagu roku przejdzie na F2P
To jest imo planowane przez Funcom.
Szkoda ,że nie mogę znaleźć wywiadu-panelu z kilkoma 'tuzami' CEO z jakiejś konferencji parę miechów temu (na massively było ,ale nawet po tagach nie umiem znaleźć za dużo tego wyskakuje), etc firm produkujących mmorpg gdzie gros tego to była gadka na temat tego ,że jeszcze model "f2p/freemium" nie został do końca wypracowany i narazie jest analizowanie tego co największy zysk przynosi.
Jedynm z wariantów podniesiony przez jakiegoś CEO było "efektywność i opłacalność / reakcji player / fanbase na wypuszczenie tytułu jako P2P i przejście na freemium po np. roku".
Szkoda ,że nie pamiętam skąd to koleś był. Nie z funcom-u oczywiście bo to by wyglądało jak obwieszczenie.
Od razu mi się skojarzyło z TSW anyway.
Przejście będzie na freemium a la AoC może lekko zmodyfikowane ,a nie F2P jednakże.
W każdym razie będzie obserwowane przez branże.
Jak się "uda" , to imo może to być jeden z głównych modeli biznesowych przyszłości mmorpg-ów.
Wypuszczenie jako P2P - nabicie kasy na boxach i subach.
Po ok roku jak boxy się przestaną sprzedawać powyżej jakiegoś założonego poziomu i suby będą spadać albo choćby nie rosnąć - to przejście na Freemium.
Poszatkowanie gry na płatne zony , zrobienie / powięszkenie sklepiku i bezpłatne 30-50% gry.
Potem płatne małe dodatki.